KMI waarschuwt voor eerste sneeuwval op dinsdag: “Genoeg om verkeer danig in de war te sturen”

© Photo News

Dinsdagochtend verwacht het KMI de eerste echte sneeuwval van deze winter. En die kan voor problemen zorgen in de ochtendspits. “Er valt een paar centimeter”, zegt Sabine Hagedoren. “Het verleden leert ons dat dat genoeg kan zijn om het verkeer danig in de war te sturen.” Het weerinstituut activeert van 06.00 uur tot woensdag 01.00 uur code geel.

Chris Snick, rrln, tg

“Het gaat om een koufront dat tegen het eind van de nacht aan de kust aankomt”, zegt Hagedoren. “Op dat moment zullen de temperaturen nog overal negatief zijn: van -1°C aan de kust, tot -4°C in Brussel. Alles wat valt, zal dus blijven liggen. In de loop van de voormiddag bereikt de sneeuwzone het centrum, in de namiddag bevindt die zich ten zuiden van Samber en Maas. Vooral in de ochtendspits zal het dus gevaarlijk glad worden. Daarna gaan de temperaturen stilaan boven nul en smelt alles weg.”

Het KMI verwacht 2 tot 5 cm sneeuw in zes uur tijd in het hele land. ‘s Avonds vallen er nog winterse buien die plaatselijk nog kunnen zorgen voor enkele centimeters verse sneeuw, luidt het. De kust en de provincie West-Vlaanderen maken het eerst kennis met de winterse storing, nadien volgt Oost-Vlaanderen (vanaf 8 uur), Antwerpen en Vlaams-Brabant, en tot slot Limburg en Brussel.

Strooiwagens

Bij de Administratie Wegen en Verkeer staan er alvast 316 strooiwagens klaar om uit te rijden. “Gaat het sneeuwen, dan zetten we die nacht ook 500 man in die zowel op de baan als achter de schermen actief zullen zijn”, zegt woordvoerster Veva Daniels. “In de loop van maandag zullen we de situatie uur per uur opvolgen om zo te beslissen wanneer er moet gestrooid worden. Want het is zaak dat zo dicht mogelijk te doen bij het moment waarop er kans op gladheid is.”

450 sneeuwvegers

“Met onze voorraad van 1200 ton zout, 100.000 liter pekel, 14 zoutstrooiende wagens voor de rijwegen en 12 pekelstrooiers voor de fietspaden hebben we in principe voldoende middelen klaar staan om vlot door het sneeuwweer te geraken”, zegt Antwerps schepen voor stads- en buurtonderhoud Fons Duchateau. “Daarnaast houdt de stad dinsdag 300 vegers en 150 werknemers van de groendienst paraat om manueel bij te strooien op gladde plaatsen. Ook de voetpaden voor en rond stadsgebouwen worden sneeuw- en ijzelvrij gemaakt door de stadsdiensten. Ook de brandweer zal mee ingeschakeld worden voor het sneeuw- en ijzelvrij maken van fietspaden, voetpaden, wandelstraten en de tunnelhellingen van de Leientunnels op vraag van politie of stad.”

“Naast de inspanningen van de stad en andere diensten is elke bewoner verplicht om de stoep voor zijn deur proper en veilig te houden. Zodat buren en voorbijgangers zonder ongelukken op hun bestemming geraken”, zegt schepen Duchateau.

De stad vraagt ook aan alle weggebruikers om hun snelheid aan te passen en om gevaarlijke situaties meteen aan de politie te melden via de Blauwe Lijn (0800 123 12).

Vertraagde huisvuilophaling

Doordat de personeelsinzet van de dienst stadsbeheer zich vannacht en morgen sterk focust op het veilig houden van de wegen en fietspaden, kan er minder ingezet worden op de huisvuilophaling. Het huisvuil van de bewoners waarvan de ophaling voorzien is op maandagnacht of op dinsdag zal daarom langer dan normaal blijven staan. Ook de lediging van de sorteerstraatjes zal trager gebeuren.

Dat geldt niet alleen in Antwerpen ook in een aantal andere gemeenten en steden.

(Lees verder onder de foto)

© BELGA

“Stel verplaatsing uit”

De VAB raadt aan niet-dringende verplaatsingen dinsdag uit te stellen. “Omdat sneeuwval enerzijds zorgt voor gladde wegen en dus een onveilige situatie op de weg, maar ook voor een capaciteitsvermindering op de wegen doordat wagens de snelheid en de tussenafstand aanpassen”, klinkt het in een persbericht.

Voor wie toch de baan op gaat, geeft de VAB enkele tips om het winterse weer te trotseren. Zorg er allereerst voor dat je auto in goede staat is. Dat wil zeggen: zorg ervoor dat je lichten goed werken, je ruitenwissers niet versleten zijn en je voldoende sproeivloeistof met antivries hebt. Let er ook op dat je bandenspanning juist is. “Het is een fabel dat je tijdens de winter je bandenspanning moet verlagen. De bandenspanning moet altijd juist zijn, ook in winterse omstandigheden. De correcte spanning vind je in de zijkant van je portier of aan de binnenkant van je tankdop.”

Pas zeker ook je rijstijl aan, ook met winterbanden. “Op een nat of glad wegdek duurt het langer om tot stilstand te komen, omdat de remweg langer is. Hou dus meer afstand en pas je snelheid aan.” Ga niet bruusk remmen. “Laat voor de bocht je gaspedaal los, zodat je vaart mindert. Moet je een noodstop maken? Dan is het belangrijk om te weten of je wagen ABS heeft of niet. Wie geen ABS heeft, moet pompend remmen. Heb je wel ABS? Dan mag je net niet pompend remmen.”

Wie wegslipt, doet er goed aan zijn koppeling in te drukken. “Op die manier kan je wagen weer grip krijgen. Laat de koppeling daarna zachtjes terug los, zodat je weer controle krijgt. De natuurlijke reflex van de mens is om te kijken naar eventuele obstakels die je zou kunnen raken. Doe dat echter niet. Kijk altijd naar de plek of opening waar je naartoe wil rijden.”

(Lees verder onder de foto)

© BELGAIMAGE

Thuiswerkalarm

Sinds vorig jaar is er ook zoiets als het ‘thuiswerkalarm’. Begin februari riep minister van Werk Kris Peeters (CD&V) op om thuis te werken toen er ook sneeuw verwacht werd. Maar toen er uiteindelijk niet veel viel, kwam daar kritiek op. Daarna werd beslist om van het ‘thuiswerkalarm’ een advies te maken. Geeft het KMI code oranje of rood, dan kunnen werkgevers zelf beslissen of ze hun personeel aanraden om van thuis te werken. Bij het KMI klonk het gisteren dat het nog te vroeg was om al beslissingen te nemen over eventuele codes. Dat gebeurt pas vandaag.

Na morgen wordt er voor Vlaanderen even geen sneeuw meer verwacht. “In de Ardennen kan dat wel nog het geval zijn, zeker op zaterdag”, zegt Hagedoren. “Daar kunnen tegen dan al verschillende langlaufpistes open zijn. Voor Vlaanderen is het voor de rest van de week vooral ’s morgens opletten voor gladde wegen, omdat het ’s nachts telkens gaat vriezen. Overdag komen we wel boven de nul graden uit en is er geen probleem.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen