Direct naar artikelinhoud
video

Nieuwe beelden van Amerikaanse student die veteraan 'intimideerde' schetsen genuanceerder beeld

Nick Sandmann oog in oog met de inheemse Vietnamveteraan Nathan Philips bij het Lincoln Memorial in Washington.Beeld REUTERS

In de Amerikaanse hoofdstad Washington kwam een groep katholieke jongeren oog in oog te staan met een inheemse Vietnamveteraan. Beelden waarop een jongeman de veteraan lijkt te intimideren gingen viraal in de VS, maar geven wellicht een vertekend beeld van de feiten.

Centraal stond het ‘respectloze gedrag’ van student Nick Sandmann tegenover een inheemse veteraan. Op beelden lijkt de jonge Sandmann, die met conservatieve medestudenten protesteerde tegen abortus, hem de weg naar het Lincoln Memorial te versperren en hem met een uitdagende glimlach te vernederen.  De veteraan speelt ondertussen een ‘eenheidslied’ op een trom en de studenten lijken spottend te dansen op de muziek. 

“Afschuwelijk” en “de ouders moeten zich ook schamen” klonk het unisono op sociale media. 

Conflictbemiddeling

Het verhaal werd echter genuanceerder toen er meer beelden opdoken van de situatie. Zo blijkt dat er nog een beweging aan het marcheren was: de Black Hebrew Israelites,  een beweging van zwarten die beweren van de Israëlieten uit de Bijbel af te stammen. De inheemse veteraan speelde zijn lied om te bemiddelen tussen de jonge conservatieven en de zwarten. “Ik was getuige van dit alles en voelde dat ik iets moest doen”, vertelt hij.

De bewuste student Sandmann zegt dat de opgehitste sfeer vooral door de zwarte betogers veroorzaakt werd. Hij zegt gehoord te hebben hoe “vier Afro-Amerikaanse betogers ons beledigden met denigrerende uitspraken en scheldwoorden”. Ze zouden “kinderen van incest”, “rechtse homo’s” en “toekomstige schoolschutters” gescandeerd hebben. 

De conservatieve scholieren reageerden daarom  - met toestemming van de leerkracht die hen begeleidde - met een soort van ceremoniële dans vergelijkbaar met een haka, “om tegengewicht te bieden aan de haatdragende dingen die ze ons toeriepen”. 

Daarop kwamen volgens Sandmann ook de inheemse veteranen af op de conservatieve jongeren. “Ik heb niet met Phillips (de veteraan, red.) gesproken, ik heb geen gebaren gemaakt of andere agressieve bewegingen. Om eerlijk te zijn was ik verbaasd en verward dat hij mij benaderde. We waren al uitgescholden door één groep van betogers en toen de volgende groep op ons toekwam was ik bang dat de situatie uit de hand zou lopen. Ik geloofde dat ik door kalm en bewegingsloos te blijven de situatie net zou stabiliseren", vertelt Sandmann. “Ik besefte dat iedereen camera’s had.”

Het hele fragment dat online verscheen van de zwarte activisten kunt u hier bekijken. De haka-achtige dans van de katholieke jongeren begint na één uur en tien minuten. De veteraan verschijnt twee minuten later.