© mattias goossens

Vrijwilligers van allochtone origine geven huiswerkbegeleiding: “Al vijftig jongeren zijn dankzij ons verder gaan studeren”

De Gemeenschap heeft haar intrek genomen in een leegstaand bankgebouw in de Mercatorstraat. Daarmee opent het eerste erkende allochtone jeugdhuis van Sint-Niklaas. De groep vrijwilligers zet zich in om jongeren te motiveren om verder te studeren.

mattias goossens

Met enkel vrijwilligers van allochtone origine is De Gemeenschap een van de zeldzame erkende allochtone jeugdhuizen van het land. De organisatie ging zes jaar geleden van start in de Nieuwe Molenstraat, maar opende het voorbije weekend de deuren in het leegstaande Fortis-pand in de Mercatorstraat. Alleen de massieve kluisdeur herinnert nog aan die vroegere bestemming, want de kantoren werden omgevormd tot ontmoetingsruimtes en leslokalen.

“Onderwijs staat bij ons centraal”, zegt voorzitter Najim Kaldoun, die lesgeeft in middelbare school Forum Da Vinci. “Het merendeel van onze vrijwilligers zit zelf in het onderwijs. We merkten in de praktijk dat jongeren van allochtone origine het vooral moeilijk hebben met wiskunde en talen. Daar zetten we met De Gemeenschap hard op in, met onder meer huiswerkbegeleiding en speciale wiskundeclubjes. Die zijn overigens niet exclusief voor allochtone jongeren, want van de zestig ingeschrevenen zijn er ook vijftien autochtoon. We houden alles zeer laagdrempelig. We willen groeien en zouden graag betaalde medewerkers inschakelen zodra we daar de middelen voor hebben. We proberen ook het ondernemerschap aan te wakkeren.”

De Gemeenschap zamelde 35.000 euro in voor de aankoop van het pand en kon rekenen op heel wat giften van ouders en scholen. Die boden ook lesmateriaal aan. De stad gaf daarbovenop een investeringssubsidie van 100.000 euro en een renteloze lening. “Twee jaar geleden zijn we samen met jeugdhuizenkoepel Formaat en Jos vzw gaan samenzitten om te bekijken hoe we niet-klassieke jeugdhuizen kunnen steunen. Het nieuwe gebouw van De Gemeenschap is een van de eerste resultaten van die herwerkte subsidie.”

Rolmodellen

Behalve studiehulp wil De Gemeenschap jongeren aansporen om verder te studeren. Dat doet het jeugdhuis door rolmodellen naar voren te schuiven. Studenten Amine Ouchana, Bilal El Marnissi en Anas Fertache kwamen vijf jaar geleden in contact met De Gemeenschap. “Gaandeweg zijn we vaker andere jongeren gaan begeleiden en nu dienen we zelf als voorbeeld. We zijn alle drie logistiek management gaan studeren dankzij De Gemeenschap. Het is voor allochtone jongeren niet vanzelfsprekend, want in onze families zijn er amper mensen die zelf verder hebben gestudeerd en dat aanmoedigen. En dat terwijl een goed diploma kan zorgen voor jobzekerheid. Bovendien is het beter om je hier in het jeugdhuis nuttig te maken dan zomaar rond te hangen op straat.”

Voorzitter Najim wil met het nieuwe gebouw andere verenigingen motiveren. “In Gent is er een gelijkaardig project bezig. Het is belangrijk om jongeren van de straat te halen en hen het belang van studies bij te brengen. We hebben ook goede contacten met de politie en de preventiedienst van de stad. Wij willen een brug vormen en houden alles zo laagdrempelig mogelijk. Intussen zijn er al vijftig jongeren die dankzij ons de stap hebben gezet naar het hoger onderwijs.”