Eén dode en 18 gewonden bij explosie in Oostenrijkse gasterminal

© AFP

In de gasterminal van Baumgarten, in het oosten van Oostenrijk, vlakbij de grens met Slovakije, heeft zich dinsdagmorgen een ontploffing voorgedaan. Na de explosie ontstond een brand. Op beelden zijn hoge vlammen te zien. Volgens het Rode Kruis is er één dodelijk slachtoffer. Er raakten ook 18 mensen gewond, van wie één zwaargewond.

Eerder spraken Oostenrijkse media van tot 60 gewonden, maar de politie bevestigde dat aantal niet. Uitbater Gasconnect maakte gewag van vier gewonden en één vermiste.

Op de site zouden ongeveer 50 mensen aan het werk zijn geweest. Daarbuiten raakte niemand gewond. Op de site werden verschillende gebouwen en voertuigen vernield. Volgens de politie had de ontploffing een technische oorzaak. De brand is intussen onder controle. De rookwolk van de enorme gasfakkel was tot in Wenen, 30 kilometer verder gelegen, te zien.

© AFP

Levering aan Zuid-Europa

De explosie verstoort de levering van gas aan het zuiden en zuidoosten van Europa ernstig. Volgens een mededeling van Gas Connect Austria is de levering van gas aan onder andere Slovakije, Slovenië, Hongarije, Kroatie en Italië in meerdere of mindere mate onderbroken. De dagelijkse leveranties zijn van 113,5 miljoen naar 14 miljoen kubieke meter gas geslonken.

Italië heeft de “noodtoestand” uitgeroepen in verband met het afsnijden van de gastoevoer. Maar dit impliceert volgens de autoriteiten geen imminente energiecrisis want het land heeft voldoende reserves. De Italiaanse netwerkuitbater Snam liet weten dat de gasleveringen mogelijk dinsdag al hernemen en bevestigde dat er voldoende voorraden zijn. Het uitroepen van de noodtoestand is een automatisme. Gazpromdochter Gazprom Export liet weten omleidingen voor het gas te zullen uitzoeken. Leveringen naar Duitsland zijn niet in het gedrang gekomen, aldus een woordvoerder van Gas Connect.

De gasterminal van Baumgarten is het voornaamste distributiecentrum voor gas dat vanuit Rusland en Noorwegen in Oostenrijk aankomt. Met een jaarlijkse capaciteit van 40 miljard kubieke meter gaat het om een van de belangrijkste gashubs van Centraal-Europa. De terminal is een centrale draaischijf voor de verdeling van aardgas in Europa.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen