Een 31-jarige premier: rechtse partijen bereiken akkoord over nieuwe Oostenrijkse regering

© REUTERS

In Oostenrijk hebben de conservatieve ÖVP en de rechtspopulistische FPÖ een akkoord bereikt om een regering te vormen, zo hebben onderhandelaars na urenlange laatste gesprekken vrijdagavond bekendgemaakt.

Als de top van beide partijen het licht op groen zet kan de nieuwe regering begin volgende week de eed afleggen. De 31-jarige ÖVP-leider Sebastian Kurz wordt dan de jongste regeringsleider van Europa. Kurz en Heinz-Christian Strache, die vicepremier zou worden, hebben zowat zeven weken onderhandeld. Hoekstenen van de onderhandelingen voor een coalitie waren onder meer een hervorming van de belastingen, het terugdringen van bureaucatie, meer rechtstreekse democratie en een hardere aanpak van de immigratie. Details ontbreken nog over veel punten.

Zoals het er nu naar uitziet zou de 52-jarige Karin Kneissel, een bij de FPÖ aanleunende experte in het Midden-Oosten, minister van Buitenlandse Zaken worden. De FPÖ wilde ook Binnenlandse Zaken.

Bij de verkiezingen van 15 oktober is de ÖVP de sterkste politieke formatie geworden. Voorheen in een coalite met de ÖVP hebben de sociaaldemocraten van toenmalig kanselier Christian Kern snel een regeringsdeelname uitgesloten. De FPÖ neemt voor de derde keer sinds de Tweede Wereldoorlog aan een regering deel. In tegenstelling tot de eerste keer, vijftien jaar geleden, verwacht Wenen geen internationaal protest.

President Alexander Van der Bellen heeft de mogelijkheid sommige ministers af te wijzen, maar dat is niet de verwachting. De coalitie-onderhandelingen verliepen in nauw contact met zijn kabinet.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen