Luister naar

Downkinderen bij voorbaat weigeren op school is discriminatie

Nieuws
Mag een basisschool op de website meedelen dat kinderen met downsyndroom er niet terechtkunnen, omdat de leerkrachten de extra begeleiding niet kunnen regelen? Nee, oordeelt het College voor de Rechten van de Mens.
Petra Noordhuis Petra Noordhuis
maandag 20 augustus 2018 om 19:48

Utrecht

De 8e Montessorischool Zeeburg in Amsterdam had deze mededeling op de website staan. Volgens de school was dit geen beleid en had een intern begeleider de mededeling op eigen houtje op de website gezet.

Maar voor het College voor de Rechten van de Mens doet deze gang van zaken er niet toe. De tekst stond namelijk minimaal enkele maanden online. ‘Hierdoor kon het door de buitenwereld worden gezien als het geldende standpunt van de school’, schrijft het College voor de Rechten van de Mens in de uitspraak.

De zaak was aangespannen door het Meldpunt Discriminatie. Dit antidiscriminatiebureau vindt dat de school ouders met een kind met het syndroom van Down ontmoedigde om hun kind aan te melden op de school. Daarmee zou de school discrimineren op grond van handicap of chronische ziekte. Ook vindt het meldpunt dat de school discrimineerde door ieder kind met het syndroom van Down bij voorbaat af te wijzen.

onderzoeksplicht

Het College voor de Rechten van de Mens stelt het Meldpunt Discriminatie volledig in het gelijk. De school heeft gediscrimineerd en niet voldaan aan haar wettelijke verplichting om per individueel kind te onderzoeken aan welke begeleiding behoefte is.

In de Wet passend onderwijs staat dat een school per kind moet onderzoeken wat de onderwijsbehoefte is en of de school de extra hulp kan bieden. Als de school de leerling de extra hulp niet zelf kan bieden, moet de school de ouders helpen om voor het kind een andere reguliere school te zoeken of doorverwijzen naar het speciaal onderwijs.

‘We zijn blij met de uitspraak’, reageert Regina Lamberts, directeur van de Stichting Downsyndroom. ‘Het College voor de Rechten van de Mens stelt terecht vast dat het individu hier werd miskend.’

Het probleem van discriminatie van kinderen met downsyndroom door scholen is met deze uitspraak nog niet uit de wereld, benadrukt ze. ‘Heel veel scholen denken hetzelfde als deze school, maar zetten het niet op hun website’, is haar ervaring.

‘Veel ouders moeten strijden om hun kind op een school in het dorp of in hun eigen omgeving te krijgen. Van kinderen met downsyndroom bestaat helaas bij velen het beeld dat ze per definitie veel begeleiding nodig hebben. Maar mensen met downsyndroom zijn niet allemaal hetzelfde. Het zijn individuen met ieder hun eigen kwaliteiten.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Als de gemeente de hele buurt erbij betrekt, en eerlijk communiceert over de knelpunten, komt nieuwbouw sneller op gang.

Zo krijgen gemeenten nieuwbouw sneller van de grond. 'Betrek niet alleen directe buren erbij'

Woningzoekers moeten door bezwaren van mondige burgers langer wachten op een huis. Hoe kan een gemeente nieuwbouw sneller op de rit krijgen? Vier tips van experts.

ChristenUnie-fractievoorzitter Bikker tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer op 26 maart. Bikker vertelde woensdag in Sven op 1 dat het kantoor van de partij met leuzen en stickers was beklad.

ChristenUnie doet aangifte na derde bekladding van partijbureau in een week tijd

Voor de derde keer in enkele dagen werd het partijkantoor van de ChristenUnie woensdagochtend tijd beklad met pro-Palestijnse leuzen. Aanvankelijk wilde de partij geen aangifte doen, maar heeft dat nu alsnog gedaan.

'Bezwaar maken tegen nieuwbouw is volkssport nummer één aan het worden', zegt demissionair minister Hugo de Jonge.

Minister Hugo de Jonge: 'Boze buurmannen maken veel geluid, maar de mensen in de knel hoor je niet'

Boze buren die bezwaar maken tegen nieuwbouwprojecten, trekken te vaak aan het langste eind, vindt minister Hugo de Jonge. ‘We kennen toch allemaal wel jongeren die staan te springen om een woning?’

Twee van de initiatiefnemers: Femmetje de Wind en Huub Stapel.

'Allemaal een oranje keppel, op Koningsdag!' BN-ers komen in actie tegen golf van antisemitisme

De Joodse gemeenschap een hart onder de riem steken en de zwijgende meerderheid een stem geven, dat is het doel van 'Wij zijn allemaal oranje', een actie die plaatsvindt op Koningsdag.

Nieuwbouwprojecten lopen in meer dan 4 van de 5 gemeenten tegen bezwaren aan, zoals hier in de gemeente Bergen (NH). Bezwaarprocedures worden vooral door omwonenden begonnen.

Woningzoekende de dupe van bezwaarmakende burger. 'Omwonenden accepteren steeds minder'

Het is demissionair minister Hugo de Jonge een doorn in het oog: buurtbewoners die de bouw van nieuwe woningen tegen willen houden. Maar hoeveel woningen worden door bezwaren vertraagd, en wat zit er achter?

Duikers plaatsen koraal in het grote aquarium van Burgers' Ocean in Arnhem.

Burgers' Ocean vangt bedreigd koraal op in aquarium en gaat bouwen aan 'reservepopulatie'

Hoe stop je de verwachte verdwijning van belangrijke koraalriffen aan het eind van deze eeuw? Stop ze in grote aquaria wereldwijd, is de gedachte achter het project World Coral Conservatory (WCC).