Direct naar artikelinhoud
wetenschap

Elk huisje heeft zijn kruisje: ouders en kinderen ruziën 6 keer per dag

Het moment een handvol seconden voor één van de wekelijkse 42 ruzies tussen ouder en kind.Beeld Thinkstock

Ouders en hun kinderen hebben gemiddeld 2.184 keer per jaar ruzie. Meer dan de helft van die twisten gaan over eten en drinken. Dat blijkt uit een Brits onderzoek bij 2.000 ouders.

De zomervakantie, een oase van rust, ware het niet van dat constante gebekvecht, gediscussieer en geruzie met uw kinderen. Een Brits onderzoek van fruitsapjes-merk Capri-Sun wijst namelijk uit dat de doorsnee ouder jaarlijks gemiddeld 2.184 keer ruzie maakt met zijn of haar kroost. Dat staat gelijk aan 42 ruzies per week, of 6 per dag. Als die kinderen dan nog eens 9 uur per nacht slapen, betekent dat één ruzie om de 2,5 wakkere uren.

Dat geruzie gaat over uiteenlopende redenen als rommelige kamers, het toewijzen van klusjes, maar vooral over eten en drinken. De meeste discussies gaan over hongerige kinderen, zeker als ze meteen erna hun neus ophalen voor de gezonde maaltijd die voor hen klaarstaat.

Volgens de enquête duurt die gemiddelde ruzie 8 minuten en wordt die slechts 6 op de 10 gevallen gewonnen door de ouders. Andere keren sluiten vader en/of moeder een compromis met de kinderen. In totaal spenderen moeder en vader gemiddeld 16 minuten per dag in dergelijke onderhandelingen.