Luister naar

In de VS waart een nieuwe ziekte rond: Trumpangst

Nieuws
Psychiaters in de Verenigde Staten krijgen de laatste maanden opmerkelijk veel patiënten die last hebben van wat ze ‘Trump Anxiety’ noemen. De patiënten zijn bang dat de uitlatingen en het gedrag van president Trump leiden tot grote rampen.
Roel Sikkema
maandag 20 augustus 2018 om 14:48

Washington

‘Gaat hij ons opblazen?’, was de vraag van iemand die op bezoek kwam bij Elisabeth LaMotte, een psychiater uit de Amerikaanse hoofdstad Washington, zo meldde CBC-Canada. Het gebeurde kort na een tweet, waarin Trump de Iraanse leiders bedreigde met geweld en de dood. Volgens LaMotte lijken de klachten op die van kinderen met een ouder die een persoonlijkheidsstoornis heeft. ‘Mensen die zichzelf geweldig vinden, voortdurend aandacht vragen en een ernstig gebrek aan empathie hebben.’

De term Trump Anxiety Disorder is niet nieuw. Die werd vorig jaar voor het eerst gebruikt door klinisch psycholoog Jennifer Panning. Zij schreef een hoofdstuk in een boek dat samengesteld werd door psychologen van de universiteiten van Harvard en Yale. Daarin legde ze ook een verband met een overmatig gebruik van sociale media. Volgens Panning leidden Trumps benoemingen van conservatieve rechters in het Hooggerechtshof ertoe dat een van haar getrouwde lesbische patiënten bang is dat haar huwelijk straks niet meer erkend zal worden.

Sinds Trump aan de macht is, steeg het percentage van mensen met ‘politiek-gerelateerde’ stress 52 tot 57 procent, blijkt uit een onderzoek van de American Psychological Association. De meesten van de ongeveer 3500 deelnemers hadden grote moeite met de enorme politieke polarisatie in het land. Ook sommige aanhangers van Trump hebben last van stress. Zo vertelde therapeut Steve Stosny van een Witte Huismedewerker die gestrest was door zijn zware baan. Zijn situatie werd bemoeilijkt omdat zijn gezin niets van Trump moet hebben, ‘zijn dochter was begonnen hem te haten’. Die besloot zijn baan op te geven, maar daarmee waren de problemen niet opgelost. ‘Het echtpaar is nu met een echtscheiding bezig’, aldus Stosny.

Niet alle psychiaters zijn ervan overtuigd dat Trump de hoofdoorzaak is van grotere stress. ‘Het hangt voor een belangrijk deel van je politieke standpunten af’, zegt psychiater Daniël Bober bij FoxNews. ‘Wat die ferme opmerkingen over Iran betreft: als je een links politiek standpunt hebt, word je bang; maar als je rechts bent, voel je tevredenheid.’ Ook hij ziet een direct verband met het intensieve gebruik van sociale media. ‘Als je je psychisch niet goed voelt, kun je allerlei dingen doen. Een pil kan snel helpen, maar niet op de langere termijn. Dan kun je beter naar muziek gaan luisteren, mediteren of aan yoga doen. Hoe dan ook, er is geen sprake van een sterke stijging van het aantal patiënten door opmerkingen van Trump. Er is ook geen enkele officiële diagnose voor de Trump-angststoornis.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Israëlische militairen bij een confrontatie in Huwara, nadat Joodse kolonisten daar een 19-jarige jongen hadden gedood

Naast de miljardensteun zijn er ook Amerikaanse sancties tegen Israël

President Biden heeft het hulppakket van 26 miljard dollar voor Israël getekend. Maar tegelijk liggen nieuwe sancties op tafel, nu voor het eerst tegen een Israëlische legereenheid

Zolang Gaza een oorlogsgebied is, kan er geen volwaardige waarheidsvinding  plaatsvinden.

Heftige emoties bij het vinden massagraven in Gaza. Komt de waarheid ooit boven tafel?

Massa-executies door het Israëlische leger zijn vooralsnog niet bewezen. Maar de honderden lichamen in witte lijkenzakken zijn al een tragedie op zich.

Atacms-raketten worden op een lanceerinstallatie geladen in Queensland, Australië.

Wapenluchtbrug VS-Oekraïne begonnen, Kyiv kreeg in diepste geheim al raket met groot bereik

De VS is begonnen met het leveren van voor omgerekend bijna een miljard euro aan wapens aan Oekraïne. Een van de nieuwe hightechwapens in die zendingen is een variant van de Atacms-raket die Kyiv in staat stelt ver achter de Russische linies toe te slaan.

De Russische president Vladimir Poetin bij een online-bijeenkomst met de leden van zijn veiligheidsraad op 19 april.

Voor Rusland is de strijd tegen Europa al begonnen - op deze manieren probeert Moskou de EU te ondermijnen

Europa verandert steeds meer in een strijdtoneel, zeggen de inlichtingendiensten AIVD en MIVD. Rusland probeert actief westerse democratieën te verzwakken. Dat gaat van politieke beïnvloeding tot spionage en digitale sabotage.

In Nijmegen is de Vrede van Nijmegen Penning 2024 toegekend aan Eliot Higgins.

Bellingcat-oprichter Eliot Higgins wil niet dat zijn puberdochter foto's online zet: 'De risico's zijn reëel'

De Britse journalist Eliot Higgins is in Nederland om de Vrede van Nijmegen Penning in ontvangst te nemen voor zijn ‘vernieuwende bijdrage aan vrede en mensenrechten’.

Mensen haasten zich om hulppakketten te bemachtigen in het noorden van de Gazastrook.

Israël voert aanvallen Gaza op, generaal waarschuwt dat operatie in Rafah nabij is

Het Israëlische leger heeft zware aanvallen uitgevoerd op het noorden en midden van Gaza, de hevigste in weken. Intussen worden de aanwijzingen steeds duidelijker dat een aanval op de zuidelijke stad Rafah aanstaande is.