© Joris Herregods, Victoriano Moreno

ANALYSE. Zit de Bourgondische coalitie nog wel op één lijn rond de war on drugs?

De war on drugs kondigde zich aan als hét debat van de Antwerpse gemeenteraad. Alleen bleek dat minder explosief te zijn dan de granaten die de afgelopen weken in Antwerpen-Noord ontploften.

Sacha Van Wiele

BEKIJK OOK: Terugblik gemeenteraad: wat is nu het standpunt van de Bourgondische coalitie over de war on drugs?

De partijen herkauwden hun standpunten. De oppositie drong aan op meer preventie, hulpverlening aan drugsverslaafden en aanspreekbare politiemensen in de wijken. Vlaams Belang-fractieleider Filip Dewinter pleitte voor een lockdown, wat betekent dat een bepaalde wijk moet worden afgesloten en dat iedereen die er dan vertoeft, wordt gecontroleerd. De politie moet bovendien ondersteuning krijgen van militairen.

Vanuit N-VA en Open Vld werd opgeroepen tot geduld en kalmte. Het Stroomplan en het Kali-team zijn nog maar enkele maanden bezig.

Klein parlement

De gemeenteraad maakte zijn reputatie als klein parlement weer waar. De raadsleden spraken zich uit over maatregelen die eigenlijk op Vlaams of federaal niveau moeten worden genomen. Het was voor burgemeester Bart De Wever (N-VA) dan ook makkelijk om zijn beleid te verdedigen. Hij adviseerde de raadsleden om er samen met hun collega’s in het Vlaams en federaal parlement voor te zorgen dat de wetgeving die hem de nodige armslag geeft om de drugscriminaliteit te bestrijden er komt. Daarnaast wees hij erop dat hij verder niets kon zeggen over het verloop van het onderzoek.

De Wever maakte maximaal gebruik van zijn spreektijd. Eén vraag leek niet aan bod te komen: wat is nu het standpunt van de Bourgondische coalitie over de war on drugs? Vanuit coalitiepartner sp.a kwamen toch wel signalen dat de huidige aanpak niet de juiste was.

Onbeantwoorde vraag

Zo vond schepen Jinnih Beels (sp.a) het niet kunnen dat de Antwerpse jeugd door De Wever werden geviseerd toen hij na de granaataanslagen zei dat dit een waarschuwing voor jongeren was. Ook sp.a-schepen Tom Meeuws zei afgelopen zondag in De Zevende Dag: “De war on drugs zoals die nu wordt gevoerd, zullen we niet verder voeren, want die levert niets op.” Ten slotte pleitte de Antwerps sp.a-fractieleidster Yasmine Kherbache in de raad voor een bijsturing.

Alleen Filip Dewinter had de alertheid om op te merken dat niet iedereen binnen de meerderheid op dezelfde lijn zat. De Wever wist deze vraag met een lang betoog te omzeilen. Kherbache kon opgelucht ademhalen toen de toegewezen tijd voor het debat afgelopen was. De rest van de oppositie zat erbij en liet zich door de burgemeester in slaap wiegen. Daarmee blijft één vraag onbeantwoord: zit de coalitie nog wel op één lijn rond de war on drugs?

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER