April was op één na zwaarste filemaand sinds begin van metingen

De voorbije maand april was de op één na zwaarste filemaand sinds de start van de verkeersmetingen door het Vlaams Verkeerscentrum in 2011. Het record blijft voorlopig juni 2019. Dat blijkt uit de verkeersindicatoren die het Verkeerscentrum op zijn website gepubliceerd heeft. Bovendien waren de files in de maanden februari, maart en april nooit eerder zo zwaar als tijdens diezelfde maanden van dit jaar.

jvh
Bron: BELGA

De filezwaarte op de Vlaamse snelwegen (de vermenigvuldiging van de totale filelengte met de duurtijd van die files) ligt dit voorjaar nog een stuk hoger dan in dezelfde periode in 2023, dat al een filerecordjaar was, zegt woordvoerder Peter Bruyninckx van het Vlaams Verkeerscentrum. 

De filezwaarte op de Vlaamse snelwegen lag in april 12 procent hoger dan in april 2023. Op een gemiddelde werkdag in april stond er 167 kilometer file op de Vlaamse snelwegen. Gemiddeld gebeurden er op werkdagen in april 20 hinderongevallen op de snelwegen.

Als oorzaken voor de stijgende filedruk dit voorjaar ziet Bruyninkx, naast het feit dat de snelwegen door de jaren heen grotendeels verzadigd zijn geraakt door de verkeersgroei, ook “een mix van specifieke factoren: de aanhoudende slechte weersomstandigheden, veel hinder door een hoog aantal incidenten, en de impact van enkele grote werven (E313 in Ranst, Leonardtunnel, inname van één rijstrook op de R1 bij het Sportpaleis voor de aanleg van Oosterweel…)”.

Mei

Vorig jaar was mei de zwaarste filemaand van het hele jaar. “Mei 2024 is nog niet afgerond, dus we hebben nog geen afgeklopte cijfers, maar weggebruikers die de voorbije weken vaak de snelwegen op gingen, hebben kunnen vaststellen dat het op vele momenten bijzonder druk was”, zegt Bruyninkcx.

In de top 10 van de dagen met de zwaarste files van 2024 tot op vandaag staan zes dagen uit april. De zwaarste filedag in 2024 tot nu toe is dinsdag 16 april. “Toen was er een zeer zware ochtendspits, waarvan de naweeën nog de hele dag voelbaar bleven. Die dag werd gekenmerkt door zware regenval, veel verkeersdrukte, veel ongevallen en files door een aantal werven met veel impact”, aldus de woordvoerder.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV