Direct naar artikelinhoud
Voetbal

Standard wipt over Anderlecht naar tweede plaats na 1-3 zege

Junior Edmilson (Standard) viert zijn goal.Beeld BELGA

Standard heeft deze namiddag gewonnen op het veld van aartsrivaal en landskampioen Anderlecht met 1-3. Anderlecht was voor de pauze heer en meester, maar kon door een gebrek aan efficiëntie niet scoren en liep nadien tegen drie loepzuivere counters aan.

Met 19 op 24 in deze play-offs wipt Standard nu over Anderlecht naar de tweede plaats, op amper één punt van leider Club Brugge. De West-Vlamingen moeten vanavond nog op bezoek bij Charleroi. Als blauw-zwart daar de drie punten niet kan pakken, beslist de topper van zondagavond tussen Standard en Club voor de eerste plaats. Anderlecht is derde en heeft het zichzelf in de titelstrijd wel heel erg moeilijk gemaakt.

Dat er bij de rust nog niet gescoord was in het Astridpak had een uitstekend spelende thuisploeg aan zichzelf te danken door een gebrekkige afwerking. Al konden er ook weer vragen gesteld worden bij de wedstrijdleiding. Iets voorbij het halfuur was er een duidelijke strafschopovertreding van debutant Lindon Selahi op Ryota Morioka die niet gefloten werd door scheidsrechter Bart Vertenten. Ook de videoref kwam niet tussenbeide.

Tussendoor regende het kansen voor paars-wit, dat na de knappe 1-2 zege in Brugge met vernieuwde titelambities aan de wedstrijd was begonnen. Anderlecht hield de Luikenaars in een omknelling, leverde goeie combinaties af maar kwam tekort bij de afwerking. Onder meer Lukasz Teodorczyk, Lazar Markovic en Kenny Saief kregen het leer niet voorbij de bezoekende doelman Guillermo Ochoa. Een ongeschreven wet in het voetbal zegt dan dat het doelpunt vaak aan de overkant valt en dat was ook nu het geval.

Anderlecht-middenvelders Adrien Trebel en Sven Kums doen geen moeite om de ontgoocheling te verbergen na de nederlaag.Beeld Photo News

Bij de eerste uitbraak van Standard na de pauze was het meteen raak. Junior Edmilson zette zich bij een loepzuivere counter goed door - de pas ingevallen Pieter Gerkens durfde niet aan de noodrem te gaan hangen - en werkte na een run van vijftig meter keurig af: 0-1 tegen de gang van het spel in. De Brusselaars waren nog niet goed bekomen van die klap of de 0-2 hing al tegen de netten. Mehdi Carcela lanceerde Edmilson, die vond Renaud Emond in de zestien en de Luikse spits werkte koelbloedig af. Diezelfde Emond knalde even later zelfs bijna de 0-3 in doel, zijn pegel zoefde over de kruising.

Anderlecht had een snel doelpunt nodig om hun wedstrijd nog te redden en dat kwam er net voorbij het uur na geharrewar in de bezoekende zestien: uiteindelijk week een schot van Gerkens af op de benen van Teodorczyk en Collins Fai om zo in doel te belanden: 1-2 en opnieuw zuurstof voor Anderlecht, dat twintig minuten voor affluiten Gerkens een opgelegde kans zag missen. Het leek er nog in te zitten voor de thuisploeg, maar dat was buiten het Luikse duo Edmilson-Carcela gerekend. Na alweer een counter dienden zij Anderlecht de doodsteek toe (1-3). In de slotfase besloot sluipschutter Emond nog tegen de deklat.