Direct naar artikelinhoud
Voetbal

Vechtlust van Rouches beloond: Standard behoudt uitzicht op Champions League na comeback tegen Ajax

Uche Agbo van Standard in actie tijdens de match Standard-Ajax.Beeld BELGA

Standard knokte zich naar een gelijkspel tegen een efficiënt Ajax. Sclessin leefde, Carcela swingde en scoorde, Emond maakte in het absolute slot gelijk vanaf de stip. Volgende week wacht de return in Amsterdam.

Standard-coach Michel Preud'homme stond rond minuut twintig voor zijn dug-out en schudde eens van neen. Ajax had net de 0-1 gemaakt. Miljoenenaanwinst Tadic liet Laifis ter plaatse trappelen en zette voor met zijn mindere rechter, doelman Ochoa stond in niemandsland en Huntelaar kopte simpel binnen. Hij werd volledig vrijgelaten door Luyindama. Het was de eerste voldragen aanval van de Amsterdammers, die tot het doelpunt goed werden vastgezet door Standard.

Het plannetje van Preud'homme werkte. De Rouches begonnen sterk, lieten Ajax niet te veel voetballen en ze waren zelf gevaarlijk. Carcela kwam twee keer goed naar binnen, twee keer ging zijn schot net naast. Standard had de controle. Maar als je dan zo naïef verdedigt en je doelman staat te slapen ...

De Rouches begonnen sterk, lieten Ajax niet te veel voetballen en ze waren zelf gevaarlijk

Gedragen door het positieve thuispubliek gingen de Rouches op zoek naar een snelle gelijkmaker. De kans op de 1-1 kwam er ook. Cavanda zette voor, Orlando Sá probeerde het achter het steunbeen, Onana redde met het been. Net niet scherp genoeg.

Rock-'n-roll

Dat is iets wat je Ajax niet kunt verwijten. Tien minuten voor de rust kwamen ze een tweede keer opzetten. Een lange vrije trap belandde bij Neres, die tikte tot bij Tadic. De Serviër mocht de bal goedleggen en trapte overhoeks binnen. Twee kansen, twee goals. Elk moment van verzwakking werd afgestraft door de Amsterdammers. Dodelijk efficiënt, daar lag het verschil in klasse. Want zó indrukwekkend was Ajax ook niet.

De bezoekers kregen vlak na de rust wel de kans op 0-3. Ziyech trapte oog in oog met Ochoa naast. Vanaf dat moment was het powerplay van Standard. Rock-'n-roll op Sclessin. Onder impuls van een beresterke Marin én van Carcela. In Luik kan de Marokkaan altijd iets meer. Hij was een hele wedstrijd dreigend. Gracieuze dribbels, leuke overstapjes en de aansluitingstreffer twintig minuten voor tijd. Carcela legde de bal perfect in het hoekje.

Lees verder onder de foto

Standard-ploegmaats Carcela, Laifis en Bastien vieren de aansluitingstreffer in Luik.Beeld BELGA

"Il est chaud", klonk het maandag al uit de entourage van Mehdi Carcela. Zijn invalbeurt afgelopen vrijdag was – los van de rode kaart – veelbelovend. Maar Ajax is Waasland-Beveren niet, en starten is nog wat anders dan 29 minuutjes invallen. Mirakels kon je niet verwachten als je net een tiental trainingsdagen in de benen hebt. Op 25 juni zat het WK van Marokko erop. Op 24 juli verscheen hij in Luik pas opnieuw op training, een week later dan Preud'homme had gehoopt.

Verdiende gelijkmaker

Sclessin vibreerde en ging er opnieuw in geloven. Twee minuten na de aansluitingstreffer kopte de ingevallen Renaud Emond op de paal. Ajax zag af, zwoegde en toonde zich nog één keer gevaarlijk, maar Klaas-Jan Huntelaar trapte op de benen van Ochoa.

Verder dan die 1-2 leek Standard niet meer te komen. Moegestreden. Tot Djenepo in blessuretijd na een heerlijke actie van de sokken werd gelopen door Mazraoui. Emond zette zich achter de bal, keek even in de ogen van Onana en trapte beheerst binnen. Een verdiende gelijkmaker op basis van de hele wedstrijd. Dit Standard heeft kwaliteit, karakter en een coach die begeestert. Een cocktail die moet leiden tot succes.

Dit Standard heeft kwaliteit, karakter en een coach die begeestert. Een cocktail die moet leiden tot succes

Preud'homme stond vlak na de 2-2 voor zijn dug-out. Handen in de zij. Trots op de vechtlust van zijn spelers.

Ajax blijft favoriet om zich te plaatsen voor de volgende ronde, zeker in een uitverkochte Johan Cruijff Arena. Maar je weet het nooit, toch? In de geschiedenis van de Europese bekercompetities gebeurde het 303 keer dat een club de heenmatch thuis met een 2-2-draw afsloot. In de return slaagde het er in 61 gevallen in om zich te kwalificeren. Dat komt neer op 20,1 procent kans voor Standard.