© Jan Van der Perre

Groen trekt stekker uit kartel met sp.a: “onenigheid over lijsttrekker”

Groen en sp.a trekken in oktober in Borgerhout met aparte lijsten naar de districtsraadsverkiezingen. Groen heeft dat beslist. Volgens een bron raakten sp.a en Groen het niet eens over wie lijsttrekker mocht zijn.

Christof Willocx

Het was een ontgoochelde sp.a die het nieuws woensdagavond via een persbericht de wereld instuurde. “Groen heeft ons vandaag op de hoogte gebracht dat de partij ervoor kiest om apart op te komen in Borgerhout”, schrijft Koen Van Roey, afdelingsvoorzitter van sp.a in Borgerhout.

“We vinden het jammer dat de progressieve krachten in Borgerhout niet zullen worden gebundeld, zoals dat sinds 2006 gebeurde. We wensen Groen wel veel succes met haar campagne.”

Pieter Vissers, voorzitter van Groen in Borgerhout, zegt dat zijn partij heeft beslist om de gesprekken voor een kartellijst niet voort te zetten. “Het water is te diep”, zegt Pieter Vissers. “Zowel wij als sp.a hebben voorstellen gedaan om samen naar de kiezer te stappen, maar we zijn niet tot een akkoord gekomen. Ik zeg dat zonder rancune. We gaan niet in kartel naar de kiezer, maar ik wil na de verkiezingen de coalitie met sp.a en PVDA in Borgerhout graag voortzetten.”

Waar is het dan op fout gelopen? “We raakten het over enkele dingen niet eens. Ik wil daar niet dieper op ingaan”, zegt Vissers.

“Afgesprongen op de postjes”

Heeft het uiteenvallen van het kartel Samen in Antwerpen een rol gespeeld? “Ja, voor een stuk wel”, zegt Vissers. “Maar er zijn ook andere zaken die we anders zien.”

Een goedgeplaatste bron zegt dat de gesprekken vooral afgesprongen zijn omdat beide partijen het niet eens raakten over wie de lijsttrekker en daarna de districtsvoorzitter zou mogen leveren.

Stephanie Van Houtven (sp.a), districtsvoorzitter van Borgerhout, laat intussen weten dat ze het “ontzettend jammer” vindt dat Groen en sp.a met aparte lijsten naar de kiezer gaan. “Het is vooral spijtig voor de Borgerhoutenaren, want we hebben samen met PVDA in de afgelopen jaren een mooi beleid gevoerd.”

Van Houtven wordt door sp.a Borgerhout voorgedragen als lijsttrekker.