© mph

Chauffeur dodelijk fietsongeval ‘Blue Lady's’ voor rechter: “Ik herinner me niets meer”

Voor de politierechtbank van Turnhout begon deze voormiddag het proces tegen Gerardus S. (66) uit Nederlands Limburg. Hij was de chauffeur die in mei 2017 in Kasterlee vol inreed op een groep van 12 fietsende vriendinnen, de zogenaamde ‘Blue Lady's’. Drie van hen overleden. Het parket vordert een voorwaardelijke celstraf en een rijverbod van vier jaar.

Bart Van den Langenbergh

Wat een prachtige dag had moeten worden voor de leden van fietsgroep Blue Lady's uit Retie, is op 15 mei 2017 dramatisch geëindigd. Toen de vrouwen kort na de middag de Turnhoutsebaan in Kasterlee overstaken, reed een auto op hen in. De 65-jarige bestuurder had de groep van twaalf vrouwen te laat opgemerkt. Drie dames overleden ten gevolge van het ongeval - van wie twee ter plaatse - en drie raakten gewond.

Voor het eerst gaf chauffeur Gerardus S. zijn versie van de feiten. Hij keerde die dag terug van een crematie. “We waren op de terugweg van Spijkenisse. Mijn vader zat naast mij. Ik kwam op de weg in Kasterlee terecht via mijn gps omdat ik file wilde vermijden. Ik was de draad kwijt en kan me er niks van herinneren. Pas aan de overkant van de weg kwam ik weer bij mijn zinnen. Ik heb me laten onderzoeken maar er is niks gevonden.”

© RR

Suzie Paulussen was een van de slachtoffers. Advocaat Erik Van den Langenbergh pleit voor haar nabestaanden. Hij gaat ervan uit dat Gerardus mogelijk in slaap is gevallen: “Het ongeval gebeurde op het moment dat het schitterend weer was. Ze waren op de terugweg van Spijkenisse en dan gebeurt zoiets. Ze waren al de hele dag op de baan. Wellicht waren ze oververmoeid en zijn ze in slaap gevallen. Dat had dramatische gevolgen. Hij had vroeger moeten stoppen en dan zou het ongeval niet gebeurd zijn. Er is wel degelijk een fout begaan en er is geen sprake van overmacht. “

Dat wordt betwist door zijn advocate, Kathleen Crommen. Zij vroeg de rechtbank om mild te zijn: “Mijn cliënt zal zich naar alles schikken. Hij wil de klok terugdraaien maar hij kan het niet. We beroepen ons op overmacht. Hij voelde zich niet vermoeid en had goed geslapen.” Crommen las ook een brief voor die Gerardus S. heeft geschreven aan de nabestaanden: “Ik ben een stuk film kwijt van het gebeuren. Het enige dat ik me kan herinneren is dat ik uitstapte en overal fietsers zag. Dat beeld gaat nooit meer weg. Ik kan niet meer slapen. Ik heb er spijt van dat deze tragedie gebeurd is maar ik kan het niet terugdraaien.”

Openbare aanklager Luc Daeleman vorderde een voorwaardelijke celstraf en een rijverbod van 4 jaar (op Belgisch grondgebied). De zaak wordt uitgesproken op 14 december.

© mph