© Chretien Paesen

Te heet voor koetsenparade: “Gezondheid van de paarden gaat voor”

De huidige hittegolf heeft de organisatoren van de antieke koetsenparade in Nijlen gedwongen tot een moeilijke beslissing: het evenement wordt afgelast.

Bert Provoost

De parade vond zes jaar lang in Bokrijk plaats, maar komende zondag zouden de koetsiers met hun antieke koetsen door Nijlen en Gestel (Berlaar) trekken voor een onvergetelijke tocht in het Netelandschap. De hoge temperaturen maken het onverantwoord om de plannen door te laten gaan, zo klinkt het bij de organisatie.

“Gezien de extreme weersomstandigheden die verwacht worden dit weekend is het niet verantwoord de parade te laten doorgaan. De hitte is extreem en het risico op gezondheidsproblemen bij de paarden is te groot. Daarom heb ik samen met de veearts besloten om de parade te annuleren”, zegt organisator Wim De Koninck.

“Volgens Dierenwelzijn is het vanaf 28 graden Celsius niet meer verantwoord om zulke parades te organiseren. Dus gaan we ons daar ook aan houden, in het belang van de gezondheid van de paarden én van de koetsiers. Die laatsten zouden ook uitgedost zijn in traditionele kledij, wat niet bepaald ideaal is om de hitte te trotseren.”

Vertrek en aankomst was gepland aan tuin- en hobbycenter Hens. “Alles was geregeld. Alle toelatingen, de voorbereidingen met de gemeente en de hulpdiensten, enzovoort. Hopelijk krijgen we volgend jaar een herkansing”, zegt de organisatie.

© Chretien Paesen

© Chretien Paesen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER