© Marc Peeters

Handelaars Bovenrij voelen zich bekocht

In het centrum van Herentals is woensdag het jaarlijkse Shopping Festival van start gegaan, voor heel wat mensen nog altijd beter bekend als de braderij. De aftrap van het winkelfeest is niet vlekkeloos verlopen.

Marc Peeters

“In de Bovenrij is het ook Braderij.” Het zou de titel kunnen zijn van een toneelstuk van Ruud De Ridder, maar in de winkelstraat kan men er niet om lachen. “De braderij is van start gegaan en onze straat is aan de kant van de Grote Markt geeneens deftig afgesloten”, zegt Mie-Jee Verboven van wijnhandel Vinterra. In de straat heerst ongenoegen. “Wat de handelaars van de Bovenrij vooral stoort is dat alle inspanningen die vanuit de stad gedaan worden om het winkelfeest gezelliger te maken geconcentreerd worden in de Zandstraat. Daar zijn vlaggetjes gehangen en zijn tientallen palmbomen in het straatbeeld verschenen. Mooi, want ze zorgen meteen voor sfeer. En wat krijgt de Bovenrij? Niets. Of toch wel via het Handelaarshart van het nieuwe bestuur mogen we straks wel mee betalen voor wat ze in andere straten doen. Misschien moeten we maar gewoon weigeren om de verplichte bijdragen te betalen.”

Overgangsjaar

Vooral schepen Yoleen Van Camp (N-VA) is voor de handelaars van de Bovenrij kop van Jut. “Ik begrijp de verbolgenheid, maar we zitten in een overgangsjaar. Het Handelaarshart gaat pas volgend jaar van start. Voor deze Shopping Dagen hebben we het moeten doen met budgetten die er nog waren van de vroegere handelaarsvereniging. Die zijn beperkt. Daarnaast loopt er in de Zandstraat ook het project Straat in het Vizier waarbij de budgetten enkel in die straat mogen besteed worden. Volgend jaar zal de situatie anders zijn. Dat is ook aan de handelaars uitgelegd.”

Onschuldige hand

Terwijl de winkeliers van de Bovenrij hun grieven opsomden vertoefde schepen Van Camp in het Zandpand in de Zandstraat in het gezelschap van de bekende styliste Lien Degol. Die kwam langs in enkele winkels om gratis stijladvies te geven. Bij de start van het Shopping Festival werd ook een cadeaucheque van 250 euro verloot. Winnares Annelies Deckers mocht meteen gaan shoppen met Lien Degol. Het toeval wou dat schepen Yoleen Van Camp door een onschuldige kinderhand werd getrokken als één van de winnaars van de kleinere waardebons. Een bon die Van Camp dan maar meteen aan het kindje schonk dat haar naam had getrokken.” Het Shopping Festival in het centrum van Herentals loopt nog tot en met zaterdag.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER