Direct naar artikelinhoud
NieuwsEurovisie 2024

Israël klaagt over boegeroep tijdens generale repetitie Songfestival en dient klacht in

Israël klaagt over boegeroep tijdens generale repetitie Songfestival en dient klacht in
Beeld ANP

De Israëlische publieke omroep heeft een klacht ingediend over het boegeroep dat woensdag te horen was tijdens de generale repetitie. Israël wil dat songfestivalorganisator European Broadcasting Union (EBU) en de Zweedse omroep SVT voorkomen dat dit nog een keer gebeurt.

Het gejoel was niet op de officiële beelden van de repetitie te horen, maar op sociale media verschenen al snel filmpjes waarop het boegeroep te horen was. Tijdens de eerste publieksshow woensdag toonde een toeschouwer ook een Palestijnse vlag, al werd dat niet in beeld gebracht.

Twitter bericht wordt geladen...

De openingsact van de eerste halve finale, de Zweedse zanger Eric Saade, maakte dinsdag een statement door met een Palestijns sjaaltje om zijn pols op te treden. Een lid van de Australische inzending had een watermeloen op zijn lichaam geschilderd als verborgen steunbetuiging. De watermeloen wordt als symbool gebruikt omdat die dezelfde kleuren als de Palestijnse vlag heeft. De Ierse artiest was vooraf gesommeerd een dergelijke boodschap te verwijderen.

Lees ook

Kan je het Songfestival wel boycotten? ‘Eén omroep die afhaakt kan een sneeuwbaleffect creëren’

Ik snap het wel, de mensen zijn bang’: gespannen sfeer in Eurovisiestad Malmö

De deelname van Israël aan het songfestival is omstreden. Veel mensen vinden dat het land uitgesloten had moeten worden vanwege de oorlog in Gaza. Donderdag staan door de hele stad demonstraties gepland waar tienduizenden mensen worden verwacht.