Tijd voor een jubeljaar waarin we schulden kwijtschelden? ‘Bijbels principe én financieel verstandig’

Opinie
De gemeente Arnhem is begonnen met een experiment waarbij de gemeente de schulden van inwoners aflost. Het plan moet huishoudens die langdurig in zware schulden zitten, uit de brand helpen.
Suzanna de Vries • redacteur
zaterdag 27 april 2024 om 18:00 aangepast 18:30
'Mensen kunnen zo verstrikt raken in schulden dat er nauwelijks een uitweg is.'
'Mensen kunnen zo verstrikt raken in schulden dat er nauwelijks een uitweg is.' beeld nd

nieuwe kans

Tjaard Barnard, predikant

Het Oude Testament (Leviticus 25) kent het begrip jubeljaar: een jaar van herstel door vrijlating van slaven en kwijtschelding van schulden. Het land moest terug naar de oorspronkelijke eigenaar. Er is geen bewijs dat het ooit heeft plaatsgevonden, toch is het een mooi principe en fantastisch dat Arnhem het nu probeert. Wie eenmaal in de schulden zit, komt er amper uit. Incassobureaus verdienen goud geld door mensen uit te knijpen die geen stuiver hebben. Mensen raken steeds dieper in de put. De sociale ellende – zeker voor kinderen in een gezin – is niet te overzien. Hopelijk geeft het mensen – met goede begeleiding – een nieuwe kans. Misschien niet eens duur voor wat het kan opleveren.

op de schopJolanda..

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Kobalt wordt gewonnen in Congo is onmisbaar voor batterijen en accu’s voor mobiele telefoons en andere apparaten

Europese Unie kan het leven van Congolese kinderen op drie manieren verbeteren

In de Democratische Republiek Congo werken kinderen onder weerzinwekkende arbeidsomstandigheden in kobaltmijnen. Onze consumptie houdt dat in stand. Martine Wursten zegt hoe het anders kan.

Belastingaftrek giften stimuleert solidariteit en levert de samenleving heel veel op

De nieuwe coalitie is van plan de giftenaftrek fors te beperken. Dit kan de overheid weleens geld gaan kosten, schrijft Mark Treurniet, assistant professor bij de faculteit economie en bedrijfskunde in Groningen.

Het geeft te denken dat veel universitaire medewerkers zich uitspreken tegen een inhoudelijke en publieke stellingname door hun universiteit.

Moeten universiteiten zich richten op waarheidsvinding in plaats van opinie? Dat is een vals ideaal

De slappe reacties van universiteiten bij de Gaza-protesten waren volgens Frank Hartmann niet alleen onhandig, maar ze roepen ook de vraag op of ze wel van betekenis kúnnen zijn.

Zijn we ons er wel voldoende van bewust dat God, soms buiten de kerk om, werkt in harten van kinderen en jongeren: in dat van een nichtje, een leerling, de fysio of de vriend van je zoon?

Je denkt dat ze afhaken bij de kerk, maar let op wat de Geest in jongeren aan het doen is

Terwijl je je afvraagt hoe we kinderen en jongeren kunnen leren geloven, raakt Gods Geest hen aan, zo ontdekt Corina Nagel. Complete vriendengroepen gaan intensief met de Bijbel en het geloof aan de slag.

Verkiezingsborden voor de Europese verkiezingen. Het bord rechtsonder is van JA21.

Ook de PVV weet het nu: normaal doen is een stuk ingewikkelder dan bijzonder zijn

Het is voor de PVV ingewikkelder om een normale partij in een kabinet te zijn dan een bijzondere aan de zijlijn. Wat gaat er gebeuren? Het kan volgens Frank van den Heuvel drie kanten op.

Tijdens de sing-in van Opwekking was de Israëlische vlag te zien in een vlaggenparade van verschillende landen. Op het hoofdterrein had de organisatie ook een Israëlische vlag opgehangen - zoals elk jaar.

Laat je Israël-vlag voortaan thuis op Opwekking. Je bent geen cheerleader van de Israëlische staat

Waarom zou je met een nationale vlag gaan zwaaien op een christelijke conferentie zoals Opwekking, vraagt student Tirsa Bos zich af. Je helpt er niemand mee.