Peter Jan is zendeling en ecoloog: ‘Het opkomen voor de natuur zie ik als eredienst’

Interview
Tijdens zijn studie in Wageningen gooide Peter Jan de Vries het roer om. Hij wilde zendeling worden. Nu combineert hij zijn ecologische kennis en ervaring met zijn roeping in het land waar hij opgroeide: Papoea.
Piet H. de Jong Piet H. de Jong
zondag 28 april 2024 om 01:08 aangepast 29 april 2024 06:31
Peter Jan de Vries, ecoloog en zendeling aan de oever van de IJssel bij Zwolle.
Peter Jan de Vries, ecoloog en zendeling aan de oever van de IJssel bij Zwolle. beeld Dick Vos

Zwolle

Ik was eens met een Papoeavriend van me, in 1993, aan het jagen toen ik een grote varaan - hagedis - zag. Die wilde ik schieten, maar hij hield me tegen. ‘‘Dat hoeft niet, want we hebben al een vogel geschoten. God geeft ons morgen wel weer wat te eten.’’ Dat was een diepe geestelijke les die me altijd is bijgebleven. 

Ik groeide, als zendingskind, op in het oerwoud van Papoea, Indonesië. Daar voelde ik de mysterieuze schoonheid van het oerwoud. Met vriendjes ging ik op zoek naar dieren, vooral om ze op te eten, zoals sprinkhanen. Ik klom in palmbomen en sagobomen en ik zag vogels die ik nog nooit eerder had gezien, fascinerend. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Medewerkers van de NVWA controleren in een tuin in Aalten alle plekken waar de mug eitjes gelegd kan hebben.

De tijgermug gaat zich vestigen in Nederland. 'Het is niet gelukt de overheid wakker te schudden'

De tijgermug komt steeds meer voor in Nederland. Anders dan onze inheemse muggen bijt deze mug ook overdag en kan hij gevaarlijke tropische ziekten overdragen. Wat hangt ons boven het hoofd? Vijf vragen.

Noordoostpolder, op de voorgrond en grote akker met lelies.

Geen lelieteelt meer bij Sevenum. Het gif is gevaarlijk voor de gezondheid, oordeelt de rechter

De bescherming van de gezondheid gaat boven het commercieel belang van de lelieteler. In de buurt van hun woning mag hij geen pesticiden spuiten. De gerechtelijke uitspraak kan grote gevolgen hebben voor de bollenteelt.

Een pimpelmees verlaat een nestkastje na het voeren van de kuikens. Met een groene tuinen met inheemse planten en nestkastjes help je de stadsvogels.

Steeds minder stadsvogels, maar we kunnen er iets aan doen. 'Een geveltuintje helpt al'

Het gaat slecht met de stadsvogels in Nederland. Hoe kun je ze helpen in de tuin? Saskia Hausel van Vogelbescherming geeft vijf tips. ‘Ik hoor nu allemaal getjilp, een geluid dat ik sinds mijn kindertijd niet meer had gehoord.’

Kinderen en volwassenen oefenen de familievoorstelling 'Op het Spel'. Als er geen aarde meer is, waar moet je dan spelen?

Hoe spelen met kinderen kan helpen de klimaatcrisis op te lossen. Deze theatermaker laat het zien

‘De klimaatcrisis is meer geholpen met verbeelding dan met angst’, zegt theatermaker Kees van der Zwaard. Hij schreef een familievoorstelling over klimaatverandering voor een kerk.

Lelies worden met tal van middelen bespoten. Veel en vaak. Een veld met lelies wordt wel veertig keer meer bespoten dan een maisveld.

Parkinson als gevolg van landbouwgif op lelies? De hoogste rechter steekt er een stokje voor

Burgers die bang zijn ziek te worden van bestrijdingsmiddelen kregen gelijk van de hoogste rechter. EU-landen moeten veel strenger zijn in het toelaten van bestrijdingsmiddelen. Een uitspraak met grote gevolgen.

Duurzame lifestyle-expert Marieke Eyskoot is de nieuwe stem in het openbaar vervoer.

De nieuwe stem in het openbaar vervoer rijdt nooit auto, schrijft en presenteert over duurzaamheid

Ze herinnert reizigers om uit te checken, kondigt de volgende halte aan, legt uit waarom de bus even stilstaat. Straks is ze in heel Nederland te horen: duurzame levensstijl-expert Marieke Eyskoot (1977).