© AFP

Arjen Robben: al tien jaar afgeschreven door blessureleed, maar intussen succesvoller dan Johan Cruijff

Vincent Kompany is niet half zo vaak afgeschreven als Arjen Robben, maar op zijn 34ste schittert de Nederlandse “Man van Glas” nog steeds bij Bayern München. Intussen heeft hij al meer prijzen verzameld dan Johan Cruijff en hij kan zelfs voor de tweede keer in zijn carrière de treble winnen. Dan moet Robben in de halve finales zijn ex-club Real Madrid dribbelen, waar hij in 2009 weg moest om de transfer van Cristiano Ronaldo te financieren.

Michaël Van Damme

Arjen Robben is voor Real Madrid het ‘Monster van Frankenstein’, een gevaar dat ze zelf hebben gecreëerd. Robben was al een voetballer van wereldfaam, weliswaar geplaagd door blessures, toen hij in zijn tweede seizoen bij Real Madrid (2008-2009) een metamorfose onderging die hem zijn mythische status bezorgde. Wie nu de ogen sluit en aan Arjen Robben denkt, ziet hem vanaf de linkerkant naar binnen snijden, de bal aan de buitenkant van de linkervoet gekleefd, met voor hem een handvol verdedigers die precies weten wat hij gaat doen, maar het toch besterven van de schrik. Robben die de bal vervolgens een paar keer voor zich uitdrijft en na een korte, maar intense versnelling het leer binnenkant voet tegen het zijnet van de tegenovergestelde hoek krult.

Het lijkt een beweging die zo oud is als de gaten in Hollandse kaas, maar voor zijn passage in Madrid voetbalde de linksvoetige Robben voornamelijk op de linkerflank, waar hij buitenom de voorzet zocht, of als schaduwspits. Bij Real plaatste Bernd Schuster hem vaker centraal en uiteindelijk zelfs tegenvoets op rechts. Een gouden zet. Op de rechterflank ontdekte Robben de beweging die zijn handelsmerk werd. In 2009 leerde hij bovendien de Nederlandse osteopaat Hub Westhovens kennen, een gezellige Limburger die je verwacht achter een gasbarbecue op een camping, maar die over gouden handen beschikt en Robben hielp vat krijgen op zijn delicate spierstelstel.

Monsterinvestering

In de voorbereiding op zijn derde seizoen bij Real Madrid speelde Robben naar eigen zeggen zijn beste voetbal ooit, maar toch moest hij beschikken. De megalomane Real-voorzitter Florentino Pérez had na een tegenvallend seizoen het geld laten rollen om een nieuw elftal te bouwen met onder anderen Cristiano Ronaldo, Xabi Alonso, Karim Benzema en Kaka. Dat viertal kostte samen 228,5 miljoen euro. De verkoop van de Nederlandse enclave met Robben, Sneijder en Huntelaar moest een deel van de monsterinvestering financieren.

De transfer van Robben naar Bayern München voor 24 miljoen euro werd gezien als een stap terug. Twee jaar eerder had Real Madrid aan Chelsea nog 12 miljoen euro meer betaald voor de Groninger. Maar bij Bayern zou Robben floreren als nooit tevoren. Hij op rechts, Franck Ribéry op links, Louis van Gaal in de dug- out. Bayern München was in de voorgaande jaren de voeling met de Europese top verloren, maar bereikte nu plots drie keer de Champions League-finale in vier jaar tijd. Robben speelde de drie finales. In 2012 miste hij in de extra tijd een strafschop tegen zijn ex-ploeg Chelsea, waarna Bayern in de strafschoppenserie verloor, maar een jaar later nam hij revanche met de winninggoal in de finale tegen Dortmund.

Bayern München werd in 2013-2014 (halve finales) en vorig seizoen (kwartfinales) geëlimineerd door Real Madrid, maar in 2012 waren de rollen omgekeerd. Na een 2-1-thuiszege van Bayern, bracht Ronaldo de Madrilenen in de terugmatch binnen het kwartier 2-0 voor, maar Robben scoorde vanaf de stip het doelpunt dat verlengingen opleverde. Bayern haalde het in de strafschoppenreeks.

Nog een jaartje erbij

Sinds Nieuwjaar speelde Robben tien van de veertien competitieduels voor Bayern. Daarin scoorde hij twee keer en gaf hij vier assists. In de Champions League scoorde Robben nog niet. Vanavond kiest Bayern-coach Jupp Heynckes tussen hem en Thomas Müller op de linkerflank, maar iedereen verwacht Robben.

In oktober vorig jaar zwaaide Robben na 96 interlands af bij de Nederlandse nationale ploeg om zich volop op zijn laatste kunststukjes bij Bayern te concentreren. Zijn contract loopt op het einde van het seizoen af, maar de Duitse recordkampioen wil Robben graag een jaar langer houden op voorwaarde dat hij ermee kan leven dat jonge spelers als Coman en Gnabry (nu uitgeleend aan Hoffenheim) meer kansen krijgen.

Johan Cruijff blijft de grootste Nederlandse voetballer aller tijden, maar qua collectieve prijzen steekt Robben hem nu al de loef af. Begin deze maand pakte Robben zijn elfde landstitel uit zijn carrière, eentje meer dan de betreurde Cruijff. En met 25 clubtrofeeën in totaal doet Robben ook beter dan het legendarische nummer veertien, die weliswaar drie keer de Europa Cup I won. Maar Robben voetbalt niet tegen Cruijff; Robben voetbalt voor zichzelf. En misschien een klein beetje voor die drommen criticasters die hem tien jaar geleden al begonnen af te schrijven.

Toen Robben na veertien jaar als laatste van zijn generatie Oranje vaarwel zegde, zei hij met een kwinkslag: “De man van glas heeft het als langste volgehouden.” En hoe. Met Bayern München, dat op 19 mei de Duitse bekerfinale speelt tegen Eintracht Frankfurt, kan hij dit seizoen voor de tweede keer in zijn carrière de treble winnen. De ‘Man van Glas’ is nog niet dof geworden.

ARJEN ROBBEN

Clubspeler

2000-‘02: FC Groningen - 52 matchen/12 goals

2002-‘04: PSV - 73 matchen/21 goals

2004-‘07: Chelsea - 104 matchen/19 goals

2007-‘09: Real Madrid - 63 matchen/13 goals

2009-nu: Bayern München - 282 matchen/135 goals

Totaal: 574 matchen/200 goals

Landstitels: 11

Bekers: 5

League Cup: 2

Supercups: 4

Champions League: 1

UEFA Super Cup: 1

WK voor clubs: 1

Prijzen: 25

International

Interlands/goals: 96/37

WK: zilver in 2010, brons in 2014

JOHAN CRUIJFF

Clubspeler

1964-’74 en ‘81-‘83: Ajax - 364 matchen/266 goals

1973-’78: FC Barcelona - 227 matchen/85 goals

1979: Los Angeles Aztecs - 27 matchen/14 goals

1980 en 1981: Washington Diplomats - 32 matchen/12 goals

1980-‘81: Levante - 10 matchen/2 goals

1983-‘84: Feyenoord - 44 matchen/13 goals

Totaal: 704 matchen/292 goals

Landstitels: 10

Bekers: 7

Europacup I: 3 eindzeges

UEFA Super Cup: 2

WK voor clubs: 1

Prijzen: 23

International

Interlands/goals: 48/33

WK: zilver in 1974

EK: brons in 1976