Deense uitvinder krijgt levenslang voor gruwelijke duikbootmoord op journaliste

De Deense uitvinder Peter Madsen heeft levenslang gekregen voor de zogenaamde Duikbootmoord op de Zweedse journaliste Kim Wall. Hij ontkende haar vermoord te hebben, maar gaf wel toe dat hij na haar dood haar lichaam in stukken had gesneden en gedumpt had om uit de problemen te blijven.

Guy Stevens

Het was de vriend van de 30-jarige Kim Wall die op 10 augustus 2017 alarm sloeg omdat de Zweedse journaliste niet naar huis was gekomen na een reportage. Eerder op de dag had zijn vriendin afgesproken met de excentrieke uitvinder Peter ‘Raket’ Madsen (46) om samen een eerste tocht te maken met zijn zelfgemaakte duikboot, de UC3 Nautillus.

© AFP

Om 19 uur poseerden Wall en Madsen nog samen voor een foto in de toren van de duikboot om vervolgens de haven van het Kopenhaagse schiereiland Refshaleøen te verlaten. Er volgde zelfs nog een sms’je naar haar vriend: “Ik ben op avontuur met de Nautilus, alles is goed. Varend in kalm water en maanlicht. Kusjes en knuffels aan de katten.”

Maar enkele uren later, om 2.30 uur ’s nachts, belde haar vriend de politie, waarna de Deense ordediensten meteen een zoekactie opzetten. Exact om 10.14 uur leverde dat gedeeltelijk resultaat op: de duikboot bleek gezonken te zijn in de Baai van Køge, pakweg 50 kilometer ten zuidwesten van Kopenhagen. Zowel van Madsen als van Wall was er geen enkel spoor.

Ledematen

De volgende ochtend meldde Madsen zich aan bij de politie. Hij verontschuldigde zich en zei dat hij geen antwoord had gegeven op de oproep van de kustwacht omdat hij technische problemen had. De man zei ook dat hij maar nipt was kunnen ontkomen voor zijn duikboot zonk, en dat hij Kim Wall de avond ervoor netjes had afgezet aan de kade. Waar ze op dat moment is, was voor hem ook een raadsel, vertrouwde hij de speurders toe.

© EPA-EFE

Een eerste leugen, zo blijkt. Amper 24 uur later kwam de Deense ingenieur en uitvinder al met een nieuwe versie van de feiten. Hij had Wall niet afgezet, gaf hij toe, maar de Zweedse was gestorven in de Nautilus door een zwaar toegangsluik op zich gekregen te hebben. In paniek zei hij haar een zeemansgraf te hebben gegeven.

Verminking

Zijn verhaal begon nog meer af te brokkelen wanneer een fietser elf dagen later een torso in het water zag drijven. De romp van Wall, zo bleek na DNA-testen. De autopsie maakte Madsen nog verdachter. Het lichaam vertoonde steekwonden en onder meer de borsten en genitaliën waren zwaar toegetakeld. De lijkschouwers vonden ook sporen van seksueel geweld, vermoedelijk van na haar dood.

Speurder Kurt Kragh was tijdens het proces, dat op 8 maart begon, niet mals voor Madsen. “We dachten tot die lijkschouwing dat hij haar vermoord had omdat ze iets over hem te weten was gekomen. Maar dat veranderde alles. Hij had duidelijk gehandeld vanuit een seksueel motief.”

In stukken gesneden

Een maand later werd een verzwaarde zak uit de kaai gehaald met daarin haar hoofd en ledematen. Er zaten ook kleren, ondergoed, schoenen en een mes in. Wat de speurders vermoedden, gaf Madsen op het proces toe: hij heeft haar lichaam in stukken gesneden om het te kunnen lozen zonder dat iemand het zou merken. “Het was verschrikkelijk”, zei hij bij de vreselijke beelden.

Zijn versie: hij heeft het lichaam in stukken gesneden en gedumpt omdat alles onterecht in zijn richting zou wijzen en hij verdacht zou worden van de moord, terwijl het een ongeval was. De versie van de speurders: hij heeft het lichaam in stukken gesneden en gedumpt omdat alles terecht in zijn richting zou wijzen.

Psychiater

© BELGAIMAGE

Naast een ingenieur en een uitvinder is Madsen ook een beetje gek. Niet onze conclusie, wel die van de psychiaters die hem onderzocht hebben en het rapport op het proces kwamen voorstellen. Zij beschreven de Deen als seksueel afwijkend met narcistische en psychopatische trekjes. Hij is manipulatief en aan empathie en spijt heeft hij een zwaar gebrek.

© AFP

Onder meer een antwoord op een van hun vragen bracht hem opnieuw in nauwe schoentjes. De vraag: “Wat doe je als je een groot probleem hebt.” Zijn antwoord: “Je deelt het op in iets wat kleiner is.” En laat dat nu net zijn wat hij deed met lichaam van Wall.

Gruwel

En dan was er nog meer. Het betoog van een goede vriendin van Madsen in de rechtbank bijvoorbeeld, waarin ze nogmaals aantoonde dat Madsen niet helemaal strookte. Ze had het over een “obsessie voor pornografische fantasieën over vrouwen en de dood”. “Hij vond de meest comfortabele manier om te sterven opgesloten zitten in een buis met katjes en naakte vrouwen. Iemand zou de buis dan zo traag omdraaien dat je niet in slaap kan vallen. Het gebrek aan slaap zou dan je dood betekenen.”

Sprak ook niet in het voordeel van de uitvinder: de vele gruwelijke video’s die aangetroffen werden op de laptop van Madsen, waarop hij zich gebaseerd lijkt te hebben voor de moord.

Schuldig

Woensdag is het doek gevallen in de zaak rond de moord. De rechter veroordeelde Madsen tot een levenslange celstraf voor moord, seksueel misbruik en lijkschennis. De rechtbank in Kopenhagen volgde daarmee de eis van het Deense Openbaar Ministerie.

“De rechtbank is unaniem tot dit besluit gekomen”, zei rechter Anette Burko. “Er is duidelijk bewijs dat de beschuldigde interesse heeft getoond in het doden en van hun ledematen ontdoen van mensen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen