Direct naar artikelinhoud
Diëten

Het geheim van een geslaagd dieet: valsspelen

Het geheim van een geslaagd dieet: valsspelen
Beeld thinkstock

Valsspelen is de boodschap voor wie graag wil afvallen. Uit onderzoek blijkt dat wie zich soms niets aantrekt van de dieetregels net meer gewicht verliest dan wie zich slaafs overgeeft aan die slanke recepten.

Dat stukje taart, die pizza of dat zakje chips: het mag. Ook voor wie met een dieet de strijd met de weegschaal wil aangaan. Want wie af en toe zijn lichaam eens een break gunt met wat calorierijke maaltijden, verliest eigenlijk meer gewicht, zo blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Tasmanië, gepubliceerd in het International Journal of Obesity.

De wetenschappers volgden twee groepen van obese mannen. De eersten kregen drie maanden en een half een streng dieet voorgeschreven waarin ze maar één derde van hun normale caloriebehoefte mochten eten. De tweede groep volgde maandelijks ook twee weken dat strenge regime van één derde, maar at de twee volgende weken gewoon normaal. Dat deden ze wel dubbel zo lang als de eerste groep. Na zeven maanden bleek dat de tweede groep - de cheaters - 47 procent meer gewicht was kwijtgespeeld dan de mannen die zichzelf nooit een culinaire adempauze hadden toegestaan. Ook bleef hun gewicht op lange termijn veel beter op peil dan de eerste groep.

Rustperiodes

"Een dieet onderbreken met rustperiodes zorgt ervoor dat je efficiënter gewicht verliest", concluderen de onderzoekers. Als je de helft van de tijd normaal eet - ongeveer 2.500 calorieën per dag voor mannen en zo'n 2.000 voor vrouwen - dan blijft je lichaam hormonen aanmaken die aangeven wanneer we genoeg gegeten hebben. 

Bij wie onveranderd streng op de lijn let, is dat minder het geval met als gevolg: grote honger. "Dan gaat je lichaam in een spaarstand en denkt het dat er hongersnood is uitgebroken", vertelt Patrick Mullie, van de Erasmus Hogeschool.

'Wie een boek schrijft waarmee je elke maand één kilo afvalt, verkoopt veel minder boeken dan wie uitpakt met 'verlies drie kilo's per week'
Patrick Mullie (Erasmus Hogeschool)

"Net zoals auto's rustig kunnen rijden aan een verbruik van 6 liter per 100 kilometer en snel aan 10 liter, zo kan ons lichaam ook terugschakelen in een zuinige toestand", zegt Mullie. "Als duizenden jaren geleden de jacht tegenviel, was het ook hongeren. Nu is er eten genoeg en hoeft ons lichaam niet meer in hongermodus te gaan, maar toch blijft dat hormonale effect spelen. Dat kun je vermijden door minder streng te diëten."

"De boodschap van dit onderzoek is dus dat je geduld moet oefenen. De gulden middenweg, maar dat lees je natuurlijk nooit in dieetboeken. Want wie een boek schrijft waarmee je elke maand één kilo afvalt, verkoopt veel minder boeken dan wie uitpakt met 'verlies drie kilo's per week'. Maar dat laatste werkt dus niet."