Een van de vele pittoreske foto's van de Sycamore Gap Tree in Northumberland National Park.
Foto: AP

Twee mannen aangeklaagd voor omzagen van eeuwenoude 'Robin Hood'-boom

In het Verenigd Koninkrijk zijn twee mannen in beschuldiging gesteld voor het vellen van de beroemde Sycamore Gap Tree, een van de beroemdste bomen van het land. De boom kwam prominent in beeld in de film 'Robin Hood: prince of thieves' uit 1991 en was een geliefde locatie voor fotografen en wandelaars. In september vorig jaar bleek de boom plots omgezaagd, en dat zette het Verenigd Koninkrijk in rep en roer.

De Sycamore Gap Tree, een esdoorn van honderden jaren oud, was te vinden in Northumberland National Park, in het noorden van Engeland. Hij stond in een dalletje, omringd door twee heuvels, en had een majestueus bladerdak. Dat leverde idyllische foto's op, de plek was dan ook bijzonder geliefd.

Wat de esdoorn nog meer bijzonder maakte, was dat hij vlak naast de Muur van Hadrianus stond, nog zo'n monument. De Romeinse keizer Hadrianus liet de muur in 122 na Christus bouwen om de noordwestelijke grens van het Romeinse rijk te beschermen tegen invallen van de Picten.

De Sycamore Gap Tree werd internationaal beroemd toen hij in 1991 prominent in beeld kwam in de film 'Robin Hood: prince of thieves', met Kevin Costner. Van heinde en ver kwamen mensen de boom met eigen ogen aanschouwen. In 2016 werd hij verkozen tot boom van het jaar in het Verenigd Koninkrijk.

De Sycamore Gap Tree, vlak naast de Muur van Hadrianus, bleek in september vorig jaar omgezaagd te zijn.
Foto: Belga

Doorgezaagd met een kettingzaag

De schok was dan ook groot toen de Sycamore Gap Tree eind september vorig jaar geveld aangetroffen werd. Dat het niet om natuurgeweld ging, was meteen duidelijk: de stam was met een kettingzaag doorgezaagd. Daarenboven had de boom in zijn val ook de Muur van Hadrianus beschadigd.

Er volgde een groot politie-onderzoek naar de daders. Eind oktober werden twee Britten van 38 en 31 jaar uit het graafschap Cumbria opgepakt. De twee kwamen vrij op borgtocht. Het kostte de speurders een half jaar om de aanklachten tegen hen te formuleren.

De twee mannen zijn nu officieel in beschuldiging gesteld voor het toebrengen van criminele schade, ook aan de Muur van Hadrianus. Dat heeft de politie in Northumberland bevestigd. Op 15 mei moeten ze voor het Magistrates' Court in Newcastle verschijnen.

"We erkennen de sterke gevoelens bij de lokale bevolking en daarbuiten die het vellen van de boom oproept. Tegelijk willen we vragen om speculatie te vermijden, ook online, wat de zaak zou kunnen beïnvloeden", klinkt het. De politie vraagt ook dat wie nog informatie heeft die hij of zij nog niet gedeeld heeft, contact opneemt.

Tweede leven

De National Trust, die het gebied beheert waar de Sycamore Gap Tree stond, heeft het omgezaagde deel vorig jaar verwijderd. Met geredde zaden en twijgen wil de National Trust de boom een kans op een tweede leven geven. Volgens de eerste resultaten lijkt daar goede hoop op te zijn.  

Bekijk: Scene bij de boom uit de film 'Robin Hood: prince of thieves':

Videospeler inladen...

Meest gelezen