Enkele rakwi’s bij de ingang van de tijdelijke lokalen. Op de achtergrond het leegstaande schoolgebouw.© JAA

Chiro Giedo palmt speelplaats spookschool Sint-Wijbrecht in: eigenaar DCA helpt jeugdbeweging uit de nood

Schilde -

Er wordt opnieuw gespeeld op de al jaren leegstaande ‘cour’ van oude jongensschool Sint-Wijbrecht. Chiro Giedo kan een periode zonder lokalen aan de Lindenstraat mooi overbruggen in de leegstaande schoolgebouwen. Eigenaar Francis Vrancken van DCA stelt klassen en speelplaats gratis ter beschikking.

Jan Auman

LEES OOK. Leerlingen verhuizen zelf hun schoolspullen naar ander gebouw, zo’n 300 meter verderop

Aan de Lindenstraat ging een jaar geleden de bouw van start van de nieuwe lokalen voor Chiro Giedo. In april trad daar een nieuwe belangrijke fase in met de afbraak van de ‘koterijen’ die tot dan dienst hadden gedaan als vergader- en verzamellokalen voor de Chirojeugd bij slecht weer.

Een probleem want de nieuwe lokalen zullen pas deze zomer klaar zijn. “Gelukkig vonden we aannemingsbedrijf DCA uit Beerse, dat niks met ons eigen bouwproject te maken heeft, maar wel de eigenaar is van de oude schoolgebouwen van Sint-Wijbrecht/Wonderwijzer aan de Schoolstraat, bereid om ons onderdak te geven. We hoeven er zelfs niks voor te betalen. Een mooi gebaar”, aldus een dankbare volwassen begeleider van Chiro Giedo Joke Goossens.

LEES OOK. Nieuwe plannen voor Sint-Wijbrecht: behoud historische schoolgevel en wat minder assistentiewoningen

“Als we een vereniging uit Schilde uit de nood kunnen helpen, doen we dat graag. Het gaat bovendien om een groep met zin voor ondernemen en verantwoordelijkheid. De jongeren hebben zelfs grote schoonmaak gehouden in de stilaan wat verloederde gebouwen”, aldus een aangenaam verraste Francis Vrancken, CEO van DCA die zelf ook in de buurt woont.

Leider Seppe Van Den Heurck met enkele rakwi’s op de speelplaats van Sint-Wijbrecht/Wonderwijzer.© JAA

In 2018 verhuisden de toenmalige leerlingen eigenhandig het meubilair en de schoolspullen naar de Wonderwijzer-site aan de Kerkelei, wat verderop. Later dienden de oude leegstaande school als levensecht decor voor de televisieserie Luizenmoeder.

“Heel plezant voor onze rakwi’s, speelclubbers en andere groepen dat ze nu terug kunnen spelen op de plek waar sommigen nog echt school hebben gelopen”, vertelt Seppe Van Den Heurck, rakwi-leider. Samen met zijn groep organiseerde hij onlangs nog een geslaagde lentebar in de school ten voordele voor het zomerkamp, dat de kinderen dit jaar naar Geel zal brengen.

LEES OOK. Na zeventien jaar beloven, cijferen en uitstellen: bouw nieuwe Chirolokalen eindelijk van start

17 juli vertrekken ze. Kort ervoor hoopt de 160-leden tellende Chiro-familie haar intrek te nemen in de gloednieuwe mooie gebouwen in de vertrouwde omgeving aan de Lindenstraat. Volgens bevoegd schepen van Jeugd Pascale Gielen (N-VA) moet dat mogelijk zijn. “De aannemer gaat ervan uit dat hij uiterlijk tegen het bouwverlof - in de praktijk vrijdagnamiddag 12 juli - klaar zal zijn. Mogelijk kan de werf zelfs nog wat eerder opgekraamd worden”, aldus Gielen, die met de gemeente 1,7 miljoen euro investeert, inclusief een upgrade van de omgeving.

De werf met de plannen. Deze zomer zouden de nieuwe lokalen gebruiksklaar moeten zijn.© JAA

Dan rest nog de vraag wat DCA van plan is met haar spookschool middenin het centrum van Schilde. De Kempense bouwgroep is nu al zes jaar eigenaar van de vierduizend vierkante meter grote site in de Schoolstraat met daarop twee oude schoolgebouwen. DCA had aanvankelijk de ambitie om de site ‘vol te bouwen’ met 48 assistentiewoningen, een brandweerkazerne en een dienstencentrum. Plannen die heel wat commotie veroorzaakten in de onmiddellijke omgeving en in 2021 op een njet stootten van het schepencollege.

De plannen werden vervolgens hertekend, maar de relatie tussen aannemer DCA en architect Philip Mortelmans (M2) verzuurde. Francis Vrancken wil nu met een schone lei beginnen en kondigt tegen de zomer een nieuw voorstel aan voor de concrete invulling van de site. Daar wordt momenteel de laatste hand aan gelegd door architectenbureau AP/ART uit Lier. Er is ook overleg met de gemeente. Dat nieuwe voorstel moet er stilaan ‘boenk op’ zijn want de gebouwen hebben te lijden onder de vele jaren van leegstand.

De lentebar van de rakwi’s, in de oude turnzaal van Wonderwijzer.© JAA

De Chirojeugd heeft een eigen fietsenstalling afgebakend in Sint-Wijbrecht.© JAA

De werf aan de Lindenstraat.© JAA

© JAA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners