Direct naar artikelinhoud
Comedy

The Lunatics op de Gentse Feesten: "Deze mensen hebben mijn leven veranderd"

The Lunatics.Beeld The Lunatics

Twee decennia geleden waren The Lunatics een splintergroep van de Belgische Improvisatie Liga (BIL), vandaag staan ze aan de wieg van het huidige Vlaamse comedylandschap.

Het is iets na half tien wanneer de deuren van de Bonbonnièrezaal in theater Tinnenpot worden geopend - de speeltuin van het impro-comedycollectief The Lunatics. Hier, op een steenworp van de drukte van de Gentse Feesten, treden de meesters van de improvisatie voor de tweede keer op in een piepkleine, snikhete theaterzaal. Terwijl het volk binnenstroomt, speelt Jeroen Manhaeve achteraan het podium een jazzy pianodeuntje.

Een paar minuten later springt een immer enthousiaste Stijn Van Autreve op het podium, de presentator of MC van de avond die de hele show aan elkaar lijmt. "Wie weet niet wat er gaat gebeuren vandaag?", vraagt Van Autreve aan het publiek. Wat beschaamd zien we een aantal handen in de lucht verschijnen, inclusief de onze. "Heel kort: wij gaan voor u een avond comedy brengen! Máár, jawel, er is een maar: wij hebben helemaal niets voorbereid!"

En daarin overdrijft Van Autreve ook niet. Na een korte inleiding van de presentator komen nogal nonchalant een viertal improvisatiespelers van het gezelschap op het podium om iets langer dan een uur improv te spelen. Het publiek is daarbij onontbeerlijk, want elk spel hangt af van de medewerking van het publiek. "Elke show staat of valt met het publiek", vertelt voorzitter Tijs Hanssens. "Het kan dus best zijn dat de ene show meer meevalt dan de andere, maar écht slechte shows kunnen we tellen op de vingers van een leprozenhand."

The Lunatics.Beeld The Lunatics

"Elke show is altijd iets compleet anders", zegt ook Lunatics-liefhebber Emma Reynaert voor de show. "En net daarom vind ik een improvisatieshow interessanter dan bijvoorbeeld een comedyshow. Het lijkt me erg moeilijk om grappig te zijn en een hele zaal mee te krijgen, vooral omdat niet iedereen het in zich heeft om op een podium te staan en grappig te zijn met zeer weinig middelen."

Springplank

Al meer dan twintig jaar doen The Lunatics dit. Het collectief begon ooit als een klein team van de Belgische Improvisatie Liga (BIL), waar comedyteams tegen elkaar strijden voor de beste improvisatie, en het publiek de winnaar kiest. Daar scheurden The Lunatics zich later van af. Hanssens: "The Lunatics zijn begonnen als een organisatie die comedy in Vlaanderen op de kaart wou zetten. Intussen hebben alle gevestigde comedynamen vandaag wel iets te maken met The Lunatics: Xander De Rycke is bij ons zijn carrière begonnen, net als Henk Ryckaert, we zijn op toer geweest met de Neveneffecten, en ook Alex Agnew heeft vroeger nog bij ons gespeeld."

Sindsdien zijn The Lunatics een springplank voor toekomstige Vlaamse stand-uppers. Maar echt nadenken over een comedycarrière doen de meeste leden niet. Wat ze vooral willen, is "onnozel doen en korte impro-games spelen", aldus Benny Dekoker, die vanavond ook optrad. Bij The Lunatics draait het allemaal rond snelheid, verrassing en snedigheid. 

'We willen vooral onnozel doen en ons amuseren'
Benny Dekoker, improvisator The Lunatics
The Lunatics.Beeld The Lunatics

Op de geschikte momenten grijpt de MC tijdens het spel in om het verhaal in de wildste richtingen uit te sturen. Zo kan een speler die op de voorgrond speelt plots omgewisseld worden met een andere acteur en neemt een scène een compleet andere wending. Vooral de acteerprestaties van Kevin Planckaert zorgden voor een interessante dynamiek. Bijvoorbeeld met collega Tijs Hanssens, met wie hij in het derde spel een sketch speelt over het (fictieve) moment waarop deodorant wordt uitgevonden.

Snedigheid

Hoe je zo snedig en gevat kan acteren, willen we weten. Maar daar is volgens de leden geen definitief antwoord op te geven. "Ik probeer genoeg te slapen", lacht Dekoker, terwijl Planckaert stelt dat hij steeds mee wil zijn met wat er bij de mensen leeft. "Ik ben dan misschien geen fan van Temptation Island, maar ik kan het me niet veroorloven om niet te kijken omdat het zodanig populair is."

Na de voorstelling raken we nog even aan de praat met beginnende stand-up comedian Steven Degryse, die vaak de voorstellingen van The Lunatics technisch ondersteunt. "Een aantal jaar geleden ging ik door een moeilijke periode", vertelt hij nederig. "Toen raadde een psychiater me aan om improvisatie en comedy te doen, en daar leef ik me vandaag helemaal in uit. Eerlijk? Deze mensen hebben mijn leven veranderd."

Te zien op 18/7 en 21/7 in theater Tinnenpot, Gent. lunatics.be