© hbvl

Familie doneert lever van verongelukte fietser: “Papa was gelukkig als hij anderen kon helpen”

De familie van Mathieu Franssen (83) heeft beslist de lever van de man, die vrijdagavond doodgereden werd, te doneren. De dokters konden hem niet meer redden en vroegen de familie zaterdag om orgaandonatie, ondanks Mathieus gezegende leeftijd. “Hij was gelukkig als hij anderen kon helpen, vertelt zoon Carlo. “Lang hebben we daarom niet getwijfeld.” De 41-jarige bestuurder die het ongeval veroorzaakte, blijft aangehouden. De veertiger was dronken en pleegde vluchtmisdrijf.

Phillip PERGENS/Nancy VANDEBROEK

Mathieu Franssen uit Maaseik werd vrijdag in de vooravond van de weg gereden door een automobilist die onder invloed reed in het stadscentrum. De hulpdiensten snelden ter plaatse, verleenden de eerste zorgen en brachten de kranige tachtiger met spoed over naar het Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL) in Genk. Hulp kon helaas niet meer baten. Mathieu werd klinisch dood verklaard. Een schok voor zijn familie.

Wat volgde was ook voor de familie een verrassing: zouden ze het zien zitten om Mathieus organen te doneren? “We waren in eerste instantie verrast door die vraag, want papa had toch al een gezegende leeftijd”, vertelt Carlo, de zoon van Mathieu. De specialist van wie de vraag kwam, was echter zeker van zijn stuk: “Die chirurg had tien jaar lang meegedraaid in het donorprogramma van het Universitair Ziekenhuis in Leuven, beschikt over tonnen ervaring en kon de situatie goed inschatten. De lever van onze vader bleek nog perfect bruikbaar voor orgaandonatie. Ook al was hij al 83 jaar, zijn lever konden ze zelfs voor jonge mensen gebruiken.”

Gezond

“We hebben het dan samen besproken”, vertelt Carlo. “Maar papa was iemand die altijd voor iedereen klaarstond. Hij was gelukkig als hij anderen kon helpen. Hij heeft ook gezond geleefd. Er was recent wel nog een hartprobleem, maar voor het overige heeft hij nooit ernstige medische zorgen nodig gehad. Lang hebben we dan niet getwijfeld. We hebben aan het ziekenhuis de goedkeuring gegeven. Wat er met zijn lever gebeurd is, weten we niet. Het is voor ons onbekend of één iemand die lever heeft gekregen, of dat er meerdere mensen mee geholpen konden worden. Hoe dan ook zijn we naast ons immense verdriet ook blij dat papa op deze manier nog goed heeft kunnen doen. Zo is zijn dood niet voor niks geweest.”

Chauffeur

Intussen worstelt de familie ook nog met de omstandigheden van het ongeval. De bestuurder pleegde vluchtmisdrijf nadat hij Mathieu van de weg reed, en gaf zich pas later bij de politie aan. “We hebben voorlopig het raden naar de precieze omstandigheden. We hoorden ondertussen allerlei verhalen. Van getuigen die de automobilist hebben gezien. Ook over zijn mogelijke verleden. Maar we hebben hierover geen bevestiging en kunnen er ook niks over vertellen. Het is aan het onderzoek om alles uit te klaren”, besluit de zoon van het slachtoffer.

Wat wel vaststaat, is dat de 41-jarige bestuurder zaterdag werd aangehouden voor het veroorzaken van een dodelijk ongeval, dronken sturen en het plegen van vluchtmisdrijf. De raadkamer in Tongeren besliste gisteren dat hij langer in de gevangenis moet blijven.

De begrafenis van Mathieu Franssen vindt zaterdag plaats in de kerk van Aldeneik.