Luister naar

Driekwart gemeenten koopt vervuilende auto's

Nieuws
Luchtkwaliteit en CO2-uitstoot zijn voor gemeenten nauwelijks van belang bij de inkoop van hun wagenpark, terwijl zij hebben toegezegd vanaf 2015 al volledig duurzaam in te kopen.
Petra Noordhuis Petra Noordhuis
dinsdag 21 november 2017 om 12:51

Utrecht

Dit blijkt uit onderzoek van Natuur & Milieu. Deze natuur- en milieuorganisatie ging na hoe gemeenten sturen op duurzaamheid in aanbestedingen voor eigen wagens en taxibusjes voor scholieren, zieken en ouderen.

Vaak ontbreken milieucriteria in de aanbesteding. Slechts 24 procent van de gemeenten vraagt om minimale randvoorwaarden voor milieu. Daardoor wordt de aanbesteding puur op de laagste aanschafprijs gegund. Dat zijn in de praktijk meestal diesels.

Opvallend is dat zelfs simpele, kosteneffectieve maatregelen weinig worden gevraagd. Zo vraagt slechts 23 procent om zuinige banden. Dit ondanks de campagne van de rijksoverheid ‘kies de beste band’, waarin de voordelen van zuinige, stille en veilige banden worden uitgelicht.

Natuur & Milieu onderzocht alle zeventig aanbestedingen van de in totaal 218 gemeenten die vanaf het midden van 2016 tot de eerste helft van 2017 een aanbestedingstraject voor mobiliteitsinkoop hebben doorlopen.

Tien jaar geleden spraken gemeenten af om te streven naar 100 procent duurzaam inkopen in 2015. Om te bepalen wat duurzaam is, zijn daarvoor landelijke criteria opgesteld, de zogenaamde inkoopcriteria van PIANOo – een expertisecentrum van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Ook provincies, waterschappen en ministeries hebben toegezegd zich aan die duurzaamheidscriteria te houden.

voorbeeldfunctie

Nu, twee jaar na de deadline, blijken de meeste gemeenten op het gebied van de inkoop van hun wagenpark in de verste verte niet te voldoen aan die inkoopcriteria. ‘Zonde, want gemeenten kunnen een flink effect sorteren door de volumes die ze inkopen’, vindt Natuur & Milieu. ‘Ook is het schadelijk voor de voorbeeldfunctie.

Op papier formuleren overheden klimaatambities en maatregelen voor schonere lucht. Maar bij de praktijk van het inkopen gaan deze ambities weer het raam uit. Dat terwijl alternatieven als elektrische modellen wel beschikbaar zijn.’ Het streven van het nieuwe kabinet is dat alle auto’s in Nederland uiterlijk in 2030 geen CO2 meer uitstoten.

Positief is dat een beperkte, maar groeiende groep van koplopergemeenten serieus op duurzaamheid stuurt, vindt Natuur & Milieu. Utrecht, Groningen/Haren, Leeuwarden, Amsterdam, Bronckhorst en Uden scoren het hoogst in het onderzoek. Het slechtst scoren Roosendaal, Lingewaal, Houten, Moerdijk, Haarlem en Barneveld.

De overheid houdt zich vaker niet aan de criteria voor duurzaam inkopen. Vorig jaar trok Natuur & Milieu aan de bel toen de politie uitsluitend dieselvoertuigen toestond in de aanbesteding. Die eis werd na Kamervragen van de ChristenUnie ingetrokken.

Rijkswaterstaat moest in oktober voor de rechter verschijnen, toen een opdracht voor levering van kantoormeubilair ter waarde van tussen de 80 en 200 miljoen euro werd gegund aan twee bedrijven die niet beschikken over de twee bekendste keurmerken voor duurzaam hout. Een van de verliezende partijen, Drentea uit Emmen, spande een kort geding aan. De rechter tikte de overheid niet op de vingers, maar ging er ‘voorlopig’ vanuit dat de bedrijven toch het juiste hout zouden leveren. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
'Het norovirus ‘waait’ over het eiland en door onze school’, schrijft de RGO in Middelharnis. Symptomen van een infectie met het norovirus zijn overgeven en diarree.

Buikgriep zorgt voor paniek op Goeree-Overflakkee: flessen drinkwater uitverkocht

Op Goeree-Overflakkee kampen veel inwoners met maag- en darmklachten. Een gerucht over besmet drinkwater zorgde maandag voor veel onrust. ‘We willen geen onnodig risico nemen.’

Pieter Omtzigt en Geert Wilders tijdens een debat in de Tweede kamer.

Spanning stijgt rondom kabinetsformatie: 'Het moet nu wel gebeuren'

Over twee dagen moeten de informateurs hun verslag inleveren, waarin staat of PVV, VVD, NSC en BBB het eens zijn geworden over het vormen van een nieuw landsbestuur. De partijleiders erkennen dat de druk toeneemt.

Demonstranten voor de Stopera, tijdens een spoeddebat in de Amsterdamse gemeenteraad over de protesten en het optreden van de politie.

Joodse studenten Dalit, David en Roy voelen zich in de steek gelaten door hun eigen universiteit

Hoe voelen Joodse studenten zich, nu demonstranten het bestaansrecht van Israël aanvallen? Ze missen het echte debat, en wijzen op de rol van docenten achter de schermen.

In een brief aan de studentenvakbond stelt het bestuur dat ‘stil blijven terwijl er een inbreuk is op mensenrechten, gezien kan worden als een indirecte vorm van steun voor hen die de rechten overschrijden’.

Haagse kunstacademie verbreekt na aandringen studenten banden met Israëlische academie

De Haagse Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) stopt de samenwerking met een prestigieuze Israëlische kunstacademie. Het is zover bekend de eerste Nederlandse onderwijsinstelling die na protest de banden verbreekt.

Zowel in Amsterdam als in Utrecht waren deze week protesten. Kay deed mee in Utrecht. 'De politie gebruikte geweld tegen mij.'

Deze christelijke student raakte gewond bij de universiteit. 'Wij zitten hier niet voor de lol'

Was het politieoptreden van afgelopen week bij universiteiten buitensporig gewelddadig? Ja, claimt demonstrant Kay, die vertelt dat hij aan het protesteren meerdere kneuzingen overhield.

Joost Klein tijdens een repetitie op het Eurovisie Songfestival.

Optreden Joost Klein bij finale Songfestival op losse schroeven, politieke spanningen lopen op

Het is nog altijd onduidelijk of Joost Klein mag meedoen aan de finale van het Eurovisie Songfestival vanavond. Organisator EBU en de Zweedse politie lieten weten dat ‘een incident’ rond Klein wordt onderzocht.