Luister naar

Belastingkantoor bekent dubieuze constructies

Nieuws
Het belastingadvieskantoor Baker Tilly Berk heeft jarenlang dubieuze belastingconstructies voor klanten opgezet. In zeker twee gevallen ging het om belastingontduiking.
Tom Kreling redactie vk
dinsdag 21 november 2017 om 03:00

Amsterdam

Dat blijkt uit een brief die het kantoor begin 2015 aan het ministerie van Financiën heeft gestuurd. Het gaat om dezelfde soort constructies voor het omzeilen van de fiscus die opdoken in de Panama Papers, de uitgelekte administratie van het Panamese advieskantoor Mossack Fonseca.

In 2014 trad Romke van der V. terug als bestuursvoorzitter van Baker Tilly Berk vanwege betrokkenheid bij een mogelijk ‘ontoelaatbare fiscale structuur’ bij een klant van het kantoor. Van der V. was tevens controlerend accountant van deze ondernemer in woondecoratie. Na de affaire deed het advieskantoor voorkomen alsof het een incident betrof.

De bekentenis in de brief aan het ministerie van Financiën is daarom opmerkelijk. Het kantoor schrijft in de brief dat er ‘organisatiebreed onderzoek’ is gestart is naar ‘risicovolle fiscale structuren’. Die verdeelt het kantoor in drie categorieën, waarbij de eerste categorie staat voor ‘direct nader onderzoek noodzakelijk in verband met mogelijke risico’s’.

De brief dook vorige week op in een tuchtklacht die de ondernemer in woondecoratie bij de accountants-kamer heeft ingediend tegen ex-topman Romke van der V. De klant sloot in 2007 op advies van zijn fiscalist een structuur af waardoor hij later in grote problemen kwam met de fiscus. Hij moest een boete en naheffing betalen en wordt door het Openbaar Ministerie verdacht van valsheid in geschrifte en belastingfraude.

Cyprus-route

De ondernemer verkocht in 2007 op advies van zijn fiscalist de merkrechten van zijn producten aan een bedrijf op Cyprus, waarvan hij ook eigenaar werd. Hij betaalde een vergoeding aan zijn eigen brievenbusbedrijf voor het gebruik van het merk. Dit bedrag kwam via Cyprus en de Britse Maagdeneilanden terecht op de bankrekening van een trust op Cyprus die het kantoor voor de ondernemer had opgericht. Zo betaalde hij in Nederland minder belasting.

Binnen Baker Tilly Berk was discussie over deze belastingtruc. In een intern memo werd gezegd dat die ‘iedere ­reële economische basis ontbeert’. ‘De truststructuur is opgezet om Nederlandse inkomsten- en vennootschapsbelasting te ontlopen.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Boxie24 haalt de spullen via ‘pick-ups’ op en brengt ze ook weer terug wanneer dat gewenst is. De klant kan thuisblijven.

Kleine huizen zijn gat in de markt voor een bedrijf dat 24 uur per dag spullen ophaalt en opslaat

Als het huis gaat knellen, bieden opslagbedrijven uitkomst. Boxie24 bouwde in korte tijd een opslagimperium op. Het heeft wereldwijd inmiddels 74 vestigingen. ‘Veel huizen zijn te klein voor een racefiets en droogtrommel.’

Het schip waarmee Wim de Vries richting Engeland gaat.

In de haven van Harwich is het zichtbaar wennen aan de grenscontroles. De truckers wachten geduldig

Ruim vier jaar na de Brexit heeft het Verenigd Koninkrijk afgelopen week de langverwachte grenscontroles op goederen weer ingevoerd. Dat raakt truckers die Nederlandse planten vervoeren.

Rits de Boer, inspecteur-generaal van de Arbeidsinspectie: ‘Bij arbeidsmigratie zijn er allerlei kosten die niet worden ingeprijsd.’

Hoofd Arbeidsinspectie: 'Meer arbeidsmigranten kunnen we niet aan'

Rits de Boer ziet in de praktijk welke invloed de grote groep arbeidsmigranten heeft op de leefomgeving en de migranten zelf. Hij is stellig: ‘Nog meer arbeidsmigratie leidt tot nog meer miserabele woon- en werkomstandigheden.’

Dankzij een lening kan de keten de komende jaren haar plannen bekostigen en hoeft Blokker niet te worden verkocht.

Geldverstrekker sluit deal met Blokker, verkoop van de baan

Blokker heeft een akkoord bereikt over een belangrijke herfinanciering, waardoor de toekomst van de winkelketen is veiliggesteld. Dankzij de lening kan de keten de komende jaren haar plannen bekostigen en hoeft Blokker niet te worden verkocht.

Dankzij een lening kan de keten de komende jaren haar plannen bekostigen en hoeft Blokker niet te worden verkocht.

Gordon Brothers, redder van worstelende keten Blokker, heeft een 'geweldige track record'

Een Amerikaanse investeringsmaatschappij die in het verleden onder meer het Britse modeconcern Laura Ashley redde, schiet nu Blokker te hulp. Met een lening van Gordon Brothers is een verkoop van de Nederlandse winkelketen voorlopig afgewend.

Kees en Dries Vahl.

Dankzij aardwarmte zijn de komkommers van de gebroeders Vahl extra groen

De komkommers en paprika’s van Tuinderij gebroeders Vahl worden verwarmd met ‘gratis’ energie uit een diepe aardlaag. Heel rendabel is dat nog niet, maar het tij lijkt nu te keren.