Direct naar artikelinhoud

Bekende Amerikaanse presentator Charlie Rose ontslagen om seksuele intimidatie

De bekende presentator en interviewer Charlie Rose, een icoon van de Amerikaanse tv-journalistiek, is ontslagen door zijn omroep CBS. Acht vrouwen beschuldigen Rose (75) van seksuele intimidatie. De presentator, bekend van onder andere het actualiteitenprogramma '60 Minutes', heeft meteen zijn excuses aangeboden voor zijn 'onbehoorlijke gedrag'.

Time Magazine riep Rose in 2014 uit tot een van de meest invloedrijke mensen van dat jaar.Beeld ap

Rose, die presidenten en andere belangrijke wereldleiders interviewde in zijn 45-jarige loopbaan, viel van zijn voetstuk nadat de vrouwen in de Washington Post hun verhaal hadden gedaan over zijn gedrag. Daarop zette PBS hem op non-actief. Dinsdagavond volgde zijn ontslag.

Geruchten over het ongepaste gedrag van Rose, die met zijn programma 'Charlie Rose' mede het gezicht was van de publieke omroep PBS, doen al jaren de ronde. Mede door de #MeToo-onthullingen van de afgelopen weken, besloten de vrouwen nu naar buiten te treden.

De miljoenen verdienende presentator is de derde journalist die in korte tijd het veld moet ruimen in de nasleep van de affaire rond Hollywood-producer Harvey Weinstein. Op maandag schorste The New York Times een van zijn prominentste journalisten, Glenn Thrush, nadat vier vrouwelijke collega's hem hadden beschuldigd van seksuele intimidatie. En in oktober kwam aan de carrière van de bekende politieke journalist en commentator Mark Halperin plotseling een einde toen ruim tien vrouwelijke collega's een boekje open deden over zijn gedrag bij ABC News.

Vijf van de vrouwen die Rose beschuldigen, willen anoniem blijven, onder andere vanwege de belangrijke rol die hij speelt in de Amerikaanse journalistiek. Maar ook zijn opvliegende karakter boezemt sommigen nog altijd angst in. Hun verhalen komen met elkaar overeen: Rose pleegde telefoontjes waarin hij zijn seksuele fantasieën over de vrouwen uit de doeken deed, hij liep naakt rond in het bijzijn van de vrouwen en greep in sommige gevallen naar hun been, borsten, billen en geslachtsdeel.

Dit gebeurde veelal in een van zijn appartementen, buitenhuizen of tijdens zakenreisjes. Volgens een van zijn assistenten, Kyle Godfrey-Ryan, liep de beroemde presentator zeker een dozijn keer naakt voor haar in een van zijn New Yorkse appartementen waar ze toen werkte. Rose belde de toen 21-jarige assistent ook 's avonds laat of vroeg in de ochtend om haar te vertellen over een van zijn fantasiën: hoe ze naakt zwom in het zwembad van zijn buitenhuis in Bellport terwijl hij vanuit de slaapkamer toekeek. 

'Het voelt alsof de details in mij zijn gebrand', aldus Godfrey-Ryan tegen de krant. Zij zegt dat Rose haar ontsloeg toen hij hoorde dat zij een gezamenlijke vriend had verteld over zijn gedrag. Een andere vrouw, die in 2010 het huis in Bellport bezocht voor een sollicitatie, zegt dat Rose vrijwel naakt voor haar verscheen, slechts gekleed in een open badjas. Ze zegt dat de presentator zijn hand in haar broek probeerde te stoppen. Huilend duwde ze zijn handen vervolgens weg.

Alle vrouwen werkten voor Rose of wilden graag bij hem in dienst. Zijn talkshow 'Charlie Rose' is al sinds 1991 op PBS te zien. Ook was Rose tot deze week medepresentator van het populaire ochtendprogramma 'CBS This Morning' en leverde hij bijdragen aan het actualiteitenprogramma '60 Minutes'. De vergrijpen vonden plaats tussen eind jaren 90 en 2011.

Charlie Rose is al decennialang een van de grote presentators op de Amerikaanse televisie. Hij interviewde presidenten en andere belangrijke wereldleiders. Hier interviewt hij voor het CBS-actualiteitenprogramma '60 Minutes' president Clinton in 1999 in het Oval Office.Beeld AFP

'Onbehoorlijk gedrag'

Volgens een medewerker die eind jaren negentig bij Rose begon, was het een vast 'ritueel' dat jonge vrouwen op de redactie van 'Charlie Rose' opgedragen werden om in zijn appartement in Manhattan te werken.  Zij zegt dat de presentator ging douchen toen ze aan het werk was. De deur liet hij demonstratief wagenwijd open staan.

Hierop riep Rose haar diverse keren maar ze negeerde hem. Even later stond de presentator plotseling voor haar neus, naakt en met alleen een handdoek in de hand. 'Hoorde je mij niet roepen?', vroeg hij haar. Later, terug op de redactie, hoorde ze van een mannelijke collega dat ze was onthaald op de beruchte 'douchetruc' van de presentator.

Een van de vrouwen, een voormalige assistent van Rose, vertelde dat ze naar een producent van het programma van Rose was gestapt met een klacht over diens obscene telefoontjes. De producent, Yvette Vega, zou hebben gezegd dat 'Charlie nu eenmaal zo is'. Vega biedt nu haar excuses aan: ze zegt dat ze vrouwen die bij haar langskwamen met verhalen over machtsmisbruik had moeten helpen.

Rose is al 26 jaar een vertrouwd gezicht voor tientallen miljoenen televisiekijkers vanwege zijn interviewprogramma 'Charlie Rose'. De tv-show op PBS staat bekend om het sobere decor - een zwarte achtergrond en een ronde houten tafel - en de vele beroemde gasten zoals Barack Obama, Oprah Winfrey en Warren Buffett die aanschuiven voor een een-op-een interview met Rose. Hij won onder andere een prestigieuze Peabody en Emmy-award voor een interview dat hij deed met de Syrische president Bashar al-Assad.

Meerdere voormalige medewerkers die zelf niet zijn lastiggevallen door de presentator, hebben in gesprekken met de Washington Post laten weten dat ze op de hoogte waren van het gedrag van Rose ten aanzien van vrouwelijke medewerkers.

In een verklaring verontschuldigt de 75-jarige Rose zich voor zijn 'onbehoorlijke gedrag', al zegt hij ook dat niet alle beschuldigingen aan zijn adres kloppen. Volgens Rose veronderstelde hij dat de vrouwen van zijn avances gediend waren en realiseert hij zich nu dat dit niet klopt. 'Het is van essentieel belang dat deze vrouwen weten dat ik ze heb gehoord', aldus Rose. 'En dat ik mijn oprechte excuses aanbied voor mijn onbehoorlijke gedrag. Ik schaam mij dood.'

Charlie Rose in 2015 in een interview met de Syrische president Bashar al-Assad in Damascus.Beeld EPA
Ik schaam mij dood.
Charlie Rose, in een verklaring maandag

Dit schreven we eerder zoal over #MeToo:

Waarom Saskia Noort haar verkrachting jarenlang stilhield
'Ik zweeg ook omdat ik merkte dat niemand op zo'n verhaal zat te wachten.'

'Ik heb het gedaan'
Na #MeToo nu ook #IHave: mannen bieden excuses aan voor misbruik en intimidatie.

Sarah Sluimer reageert in dit opiniestuk op #MeToo: We beschermen ze, de mannen
'Het schuurt dat ik ooit met je werkte en me toen regelmatig ongemakkelijk voelde bij de toon van je nachtelijke smsjes en ellenlange mails. Iets dwingerigs, iets hijgerigs.'