School kiezen wordt moeilijker: katholiek onderwijs laat directie zelf leerplan invullen

Zeg niet zomaar katholieke school tegen een katholieke school. Vanaf volgend schooljaar moeten die hun leerplan voor een deel zelf invullen, waardoor het lessenpakket in de school om de hoek er helemaal anders kan uitzien dan die een paar straten verder. De juiste school kiezen voor de kinderen wordt een pak lastiger.

pl

De befaamde hervorming van het secundair onderwijs begint concrete vormen aan te nemen. Vooral de vernieuwing van de eindtermen brengt veel verandering. Alle onderwijskoepels moeten vanaf 1 september hun leerplannen aanpassen, te beginnen met het eerste jaar. Katholiek Onderwijs Vlaanderen, dat driekwart van de scholen vertegenwoordigt, is nu als eerste klaar met zijn huiswerk. Gisteren heeft ze de nieuwe leerplannen voor het eerste en tweede jaar voorgesteld. De bedoeling is dat de katholieke scholen die voor de kerstvakantie lezen en er vanaf januari mee aan de slag gaan.

Zeven vrije uren

De belangrijkste vernieuwing: keuzevrijheid. “We rekenen op de scholen en leraren om zelf keuzes te maken”, zegt topman Lieven Boeve. “De basis is dezelfde, maar we bieden ook hulpmiddelen aan waaruit zij kunnen putten.”

Zo staan in de leerplannen “verdiepende doelen”, om de sterkere leerlingen meer uit te dagen. “Scholen kunnen die individueel opleggen, of een aparte klasgroep maken voor een bepaald vak. Of het helemaal niet toepassen. Dat is hun keuze.” Hetzelfde met werkmethodes, waaruit de leraren in alle vrijheid kunnen plukken. Bovendien blijven er ook vijf tot zeven lesuren over die de scholen zelf invullen.

Voor ouders wordt het dus meer dan ooit uitkijken naar welke school ze hun kroost sturen. Al zal de keuzestress nog niet meteen voor het nieuwe schooljaar zijn. “We rekenen op twee à drie jaar tot elke school zijn weg in het systeem vindt”, aldus Boeve.

Meer werk voor leraren

Meer verantwoordelijkheid bij de leraren betekent ook meer werk voor hen. Al verwacht het katholiek onderwijs dat de toegenomen betrokkenheid ook zal leiden tot meer arbeidsvreugde. “Maar het zal sowieso ook een hogere werkdruk betekenen”, zegt Koen Van Kerkhoven, secretaris-generaal van de christelijke vakbond COC. “Wij zullen de leraren zo goed mogelijk begeleiden. Maar we roepen hen alvast op om bij de keuzes die ze maken goed na te denken over de gevolgen voor hun tijdsbesteding.”

Alle katholieke scholen mogen in het leerplan...

… een uur Frans vervangen door Engels

… aardrijkskunde, natuurwetenschappen en techniek samenvoegen tot één vak: wetenschap en techniek

… de vakken beeld en muziek samenvoegen tot artistieke vorming

… aparte “doelen” opleggen om sterkere leerlingen uit te dagen