© Ilse Prinsen

Legendarische jazzkroeg De Muze zet bezieler Jan Van den Braak (80) in de bloemetjes

Jan Van den Braak, die vijftig jaar café De Muze op de Melkmarkt uitbaatte, werd gisteren uitgebreid in de bloemetjes gezet. Zijn tachtigste verjaardag kon niet gepaster worden gevierd dan in dit legendarische jazzcafé, nog steeds zijn stamkroeg.

Ilse Prinsen

Gezeten op zijn vaste plek aan het podium vierde de bezieler van De Muze zondag zijn tachtigste verjaardag. Hij baatte dit café vijftig jaar lang uit en nog steeds is Jan Van den Braak er niet weg te slaan, ook sinds de overname door Joris Vyt vorig jaar.

Het cafépersoneel, zijn vrienden en familie hadden een boel verrassingen voor hem in petto. Zo was er naast een jazzconcert ook een optreden met klassieke liederen door zijn jongste dochter Phaedra. Barman en begenadigd kunstschilder Stijn ter Braak schilderde bovendien een portret van de oud-cafébaas. Het doek krijgt een plek aan een wand van het café.

“Zo zijn er nog wel meer referenties aan Jan te vinden in De Muze”, toont Cris Verhaege, al ruim een kwarteeuw barvrouw in De Muze. “Hij liet ludiek zijn gedenkplaat in de vloer inwerken. ‘Laat mijn vrouw, De Muze, verder bestaan’, luidt het opschrift.”

© Ilse Prinsen

Enkele jaren geleden, na financiële perikelen en een faillissement, hing dit echter aan een zijden draadje. Maar vandaag zijn zowel Jan Van den Braak zelf, herstellend van kanker, als zijn geliefde café springlevend. “Ik heb de Muze van 1967 tot 2017 uitgebaat maar werkte er voordien als barman”, vertelt Jan. “Maar het is wel de eerste keer dat ik hier mijn verjaardag vier.”

Jan komt nog dagelijks naar De Muze en hij is lang niet alleen. “Dit is mijn tweede thuis”, lacht Yves Ivens, voormalig barman en al twaalf jaar vaste klant. “Ik ben eigenlijk met pensioen maar kan De Muze niet lossen”, voegt Cris Verhaege toe. “En ik heb hier veel meegemaakt. We hebben in de loop der jaren heel wat beroemdheden over de vloer gehad. Zo tekende Herman Brood op de bierviltjes en kwam Julien Schoenaerts hier vaak stiekem jenevertjes drinken.”

Ook tal van jazzlegendes passeerden de revue. “Ik heb hier samen met Jan en met Mike Zinzen een heleboel jazzconcerten ingericht”, haalt de 70-jarige Alois Thielemans herinneringen op. “Met klinkende namen als Archie Shepp, Mal Waldron, John Lee Hooker en Dexter Gordon. De Muze is voor mij een jeugdherinnering, ik was hier zelfs op de openingsdag in 1964. Ik kom hier nog steeds en de verjaardag van Jan wilde ik zeker niet missen.”

© Ilse Prinsen