Oostenrijks parlement stemt maandag over motie van wantrouwen tegen bondskanselier Kurz

Kurz: op weg naar de uitgang? © EPA-EFE

Het Oostenrijkse parlement stemt maandag over een door de oppositie ingediende motie van wantrouwen tegen kanselier Sebastian Kurz. Diens positie raakte verzwakt na het gedwongen vertrek van de radicaalrechtse FPÖ uit zijn regering.

pvm

Parlementsvoorzitter Wolfgang Sobotka, die besloot tot de vertrouwensstemming, is net als de 32-jarige Kurz lid van de conservatieve ÖVP. Hij zei dinsdag het wenselijker te achten dat de stemming over de motie na de Europese verkiezingen van zondag zou plaatsvinden. Daardoor komt het parlement maandag om 13 uur in bijzondere zitting bijeen.

De sociaaldemocraten (SPÖ) en de FPÖ hebben niet uitgesloten de door de kleine milieupartij Jetzt ingediende motie van wantrouwen te steunen. Mogelijk dient Kurz dus na achttien maanden aan de macht het veld te zullen moeten ruimen.

In Oostenrijk volstaat een eenvoudige meerderheid in het parlement om een kanselier wandelen te sturen. Het zou de eerste keer in de geschiedenis van het land zijn.

Illegale financiering

De Nationalrat, het Oostenrijkse parlement, telt 183 zetels. De ÖVP van Kurz heeft er 61, de SPÖ 52, de FPÖ 51, de liberalen van Neos 10 en Jetzt 7. Twee verkozenen behoren niet tot een fractie.

De regeringscrisis in Oostenrijk brak uit nadat een video, in 2017 heimelijk op Ibiza gemaakt, uitlekte die wees op mogelijke illegale financiering van de FPÖ. Bovendien stelt de vroegere FPÖ-leider Heinz-Christian Strache in de video een vrouw die zich voordoet als de nicht van een Russische oligarch openlijke aanbestedingen in het vooruitzicht indien zij de partij zou helpen succes te boeken bij de parlementsverkiezingen van 2017.

‘Vuile campagne’

Strache verloor al zijn functies, alle andere FPÖ-ministers stapten uit de regering.

Zelf zei hij dinsdag zijn onschuld te zullen bewijzen en uit te vissen wie er achter de ‘criminele video en vuile campagne vanuit het buitenland’ tegen zijn persoon zit.