Overvallers gaan uitbater krantenwinkel te lijf met mes en geweer, maar die vecht terug met barkruk: “En dat voor 50 euro”

© lvl

Twee gewapende mannen hebben dinsdagochtend een dagbladhandel in Welle overvallen. De uitbater ging de daders te lijf met een barkruk maar kreeg zelf ook rake klappen. Uiteindelijk konden de daders vluchten met een buit van amper 50 euro.

Lendert Van den Broeck

“Ik had net mijn eerste klant bediend die een pakje sigaretten kwam halen. Mijn vriendin ging kort daarna even naar buiten om wat vlaggetjes te plaatsen. Vermoedelijk dachten de overvallers dat ze alleen in de zaak was en zagen ze hun kans schoon om toe te slaan”, vertelt Rik Rubbens. Twee mannen drongen omstreeks 5.20 uur zijn broodjeszaak en dagbladhandel Het Krantenbroodje in de Regentiestraat binnen.

“Toen ze binnenkwamen bedreigden ze ons met een vuurwapen en een groot keukenmes”, gaat Rubbens verder. “Ze eisten het geld van de kluis op, maar een kluis heb ik niet. Ik breng de opbrengst van de dag steeds onmiddellijk naar de bank zodra de zaak gesloten is.”

De zaakvoerder besloot zich niet te laten doen: er ontstond een gevecht tussen Rubbens en de twee mannen. Hij ging één van de twee overvallers met een barkruk te lijf en kon enkele rake klappen uitdelen. Maar ook een overvaller kon Rubbens raken met de kolf zijn geweer, waardoor de zaakvoerder een bloedende wonde opliep in zijn gezicht.

“Op een gegeven moment bedreigde de andere overvaller mijn vriendin met zijn mes. Hij zei dat hij haar kapot ging maken. In een vlaag van woede vloog ik op hem af. Ondertussen was de andere overvaller zo gewiekst om het geld uit de kassa te halen. Gelukkig zat er maar 50 euro in. Daarna zetten ze het beiden op een lopen in de richting van de Stijn Streuvelsstraat. Ik ben hen nog even achternagelopen, maar besloot al gauw m'n tocht stop te zetten omdat mijn vriendin binnen nog in shock verkeerde.”

De politie kwam met een combi ter plaatse maar kon de daders niet meer terugvinden. Het zou volgens de zaakvoerder gaan om een man van Afrikaanse origine en een jongeman met Noord-Afrikaanse roots. Beiden spraken Nederlands met een vreemd accent. “Helaas zijn de camerabeelden van de apotheker hiernaast en het café tegenover onze zaak niet bruikbaar. Maar de plaatselijke recherche vertelde me dat er nog andere manieren zijn om de daders te identificeren. Ze achten de kans alleszins niet klein dat ze de overvallers zullen identificeren, wat enigszins goede moed geeft”, besluit Rubbens.