Themabeeld© AP

Taiwan registreerde op korte tijd meer dan twintig Chinese vliegtuigen

Het Taiwanese leger heeft zaterdag in een tijdspanne van minder dan drie uur in totaal 22 Chinese vliegtuigen gedetecteerd die nabij het eiland vlogen. Dat meldt het leger in een persbericht.

lto
Bron: BELGA

Twaalf toestellen overschreden de denkbeeldige mediaanlijn die de 180 kilometer brede Straat van Taiwan tussen het Chinese vasteland en het eiland in twee verdeelt. Ze kwamen zo de identificatiezone van de Taiwanese luchtverdediging voor het noorden en het centrum van het land binnen. Het Taiwanese leger verduidelijkte dat legervliegtuigen en drones zich bij schepen van de Chinese marine voegden in het kader van een gemeenschappelijke gevechtspatrouille.

De Chinese aanwezigheid in het luchtruim rond Taiwan volgt op minder dan maand van de eedaflegging van de nieuwe Taiwanese president Lai Ching-te.

Taiwan heeft sinds het einde van de Chinese burgeroorlog in 1949 zelfbestuur en is de facto onafhankelijk, maar Peking beschouwt het eiland nog steeds als een afvallige provincie. In de jaren na de Tweede Wereldoorlog hadden de Chinese communisten van Mao Zedong de nationalisten van Chiang Kai-shek van het vasteland verdreven, richting Taiwan.

China laat zich steeds meer gelden rond in de wateren en de lucht rond Taiwan. Het land kan echter rekenen op de steun van trouwe bondgenoot Amerika.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer