© BFM

Man zakt door houten luik bovenaan watertoren: klimteam brandweer moet slachtoffer vanop 40 meter hoogte evacueren

Niel -

Een man die aan het werk was op het dak van de watertoren in de Antwerpsestraat in Niel heeft maandag heel wat angsten doorstaan. Hij zakte door een houten luik en viel een vijftal meter naar beneden, in de watertoren zelf. Hij kon gelukkig zelf de hulpdiensten alarmeren.

De man was via de trap in de watertoren naar omhoog gegaan om tot op het dak te geraken. Daar zou hij een controle uitvoeren van de zendmasten die op de watertoren staan. Hij zou onder meer foto’s van de masten hebben gemaakt. Maar plots liep het helemaal fout. De man zakte door een houten luik bovenaan de watertoren en viel naar beneden. “Hij kwam een vijftal meter lager op een soort passerelle terecht en kon de watertoren niet meer op eigen kracht verlaten”, licht kapitein Ive Van den Eynde van brandweerzone Rivierenland toe.

Het slachtoffer, dat alleen aan het werk was, slaagde er wel in om zelf alarm te slaan. Voor de hulpverleners was het geen evidente klus om de man uit zijn benarde situatie te evacueren. “Zowel het medische personeel als de brandweermensen zijn via de trappen van de watertoren naar boven geklommen en geraakten op die manier bij het slachtoffer. Hem via de trappen weer naar beneden halen was onmogelijk en daarom hebben we het GRIMP-team van onze brandweerzone ingeschakeld. Een team dat gespecialiseerd is in reddingen op hoogte en in de diepte en gebruikmaakt van touwen om slachtoffers te evacueren.”

40 meter hoog

In eerste instantie werd het slachtoffer vastgemaakt in een brancard en verticaal via het luik waar hij eerst was door gevallen, weer naar buiten gehesen. “Vervolgens heeft het GRIMP-team de brancard met het slachtoffer vastgemaakt met touwen en hem naar beneden laten zakken. Vanop meer dan veertig meter hoogte. Een lid van het klimteam is tijdens die operatie steeds bij het slachtoffer gebleven.”

Hoewel de hele reddingsoperatie en voorbereidingen een tweetal uur in beslag namen, duurde de evacuatie vanop veertig meter hoogte amper een goeie minuut.

De man raakte bij het incident gewond - er was sprake van mogelijk een letsel aan de onderste ledematen - maar verkeerde niet in levensgevaar. Hij werd naar het ziekenhuis overgebracht.(tdk)

Op een goeie minuut tijd was het slachtoffer op de begane grond. Een lid van het klimteam bleef bij al die de man.© BFM

© BFM

De watertoren van Niel is iets meer dan veertig meter hoog.© BFM

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners