Direct naar artikelinhoud
Myanmar

Terugkeer Rohingya in twee maanden? VN waarschuwt voor misplaatste haast

Rohingya vluchtelingen net na het oversteken van de grens in Bangladesh.Beeld Getty Images

De repatriëring van gevluchte Rohingya vanuit Bangladesh naar Myanmar gebeurt met medewerking van de VN vluchtelingenorganisatie UNHCR en begint over twee maanden. Dat heeft de minister van Buitenlandse Zaken van Bangladesh zaterdag verklaard.

Bangladesh en Myanmar zijn het eens geworden over betrokkenheid van de UNHCR bij de terugkeer, zo liet minister Abul Hassan Mahmood Ali zaterdag weten. De VN verklaarde dat de terugkeer onder veilige condities moet geschieden maar dat die er nog niet zijn. "Mensen slaan nog steeds op de vlucht en hebben te lijden van geweld, verkrachting en ernstig psychologisch letsel", aldus de VN die waarschuwt voor misplaatste haast. 

Volgens de VN moet terugkeer van vluchtelingen op basis van vrijwilligheid gaan.

Meer dan 600.000 Rohingya zijn sinds eind augustus naar Bangladesh gevlucht uit angst voor het militaire geweld in de deelstaat Rakhine, waar de meeste leden van deze bevolkingsgroep woonden. De VN spraken van een ,,etnische zuivering'' door het leger van Myanmar.

De humanitaire crisis kan binnenkort achter de rug zijn. Donderdag verklaarde Myanmar zich bereid de Rohingya, die met honderdduizenden naar Bangladesh waren gevlucht, weer op te nemen.