Mina Libeer.© BELGA

Nevensporten

WAT VAN DE NEVENSPORTEN. Eeuweling zoekt nieuwe thuis, Scorpions willen Pattaya veroveren en Belgische gymnaste via Rusland naar het EK

Gent -

Volkssport nummer één, die wordt volgens de ene met elf tegen elf gespeeld en volgens de andere op de fiets gereden. Maar er is zoveel meer dan voetbal of wielrennen alleen. In onze rubriek ‘Wat van de nevensporten’ houden we elke week het leukste, belangrijkste of meest opvallende nieuws uit een paar van die minder belichte sporten tegen het licht.

Geert Stevens

CYCLOBAL. Sport na Arbeid Gent blijft zoeken naar nieuw onderkomen

Sport Na Arbeid Gent blijft op zoek naar een nieuwe thuisbasis. Voorlopig kan de oudste cyclobalclub van het land terecht in een zaaltje van de Badjas, het bijgebouw van het vroegere Bateas, maar een projectontwikkelaar heeft op termijn andere plannen met het gebouw. “We blijven uitkijken naar een definitieve oplossing”, hoopt duivel-doet-al Rudy Bondue stellig. Op sportief vlak gaat het de 103 jaar oude club voor de wind. Victor Heirbrant-Wout Oosterlinck en Bram Lambrecht-Ruben Deraedt zijn een vaste waarde in eerste afdeling en als het meezit maakt volgend seizoen met Arnak Mkhitaryan-Artak Voskanyan een derde Gentse ploeg zijn opwachting in de hoogste afdeling. “Victor Heirbrant en Wout Oosterlinck nemen op Hemelvaart bovendien deel aan het Europees jeugdkampioenschap. Beiden zijn in staat om een sterke prestatie neer te zetten.”

RITMISCHE GYMNASTIEK. Alessia Verstappen turnt in Rusland, maar komt uit voor België

Alessia Verstappen schreef op de wereldbekerwedstrijd in Baku een klein beetje Belgische turngeschiedenis. De 17-jarige gymnaste met roots in het Waasland speelde het klaar om met de hoepel tijdens een olympische cyclus de hoogste Belgische score ooit te lukken. Met een score van 29,35 punten eindigde ze op de dertigste plaats. Samen met de andere tuigen bal, knotsen en lint behaalde de gymnaste van Happy Gym Gent een totaalscore van 109,15 punten. Tevens goed voor een uitzending naar de Europese titelstrijd van volgende maand in Boedapest. “Toen ik twee jaar oud was, verhuisden mijn ouders naar Moskou. Daar wonen we nu nog steeds al kom ik soms ook nog wel naar onze andere thuis in Haasdonk. Ik ben opgegroeid en loop ook school in Rusland waar het ritmisch turnen enorm populair is. Op internationaal vlak turn ik met een Belgische licentie. Nu zit ik het laatste jaar van de middelbare school. Volgend jaar zou ik graag verder studeren in België”.

BEACHKORFBAL. Belgische beachkorfballers mikken op kwalificatie voor de Wereldspelen

De Scorpions beginnen op vrijdag 26 april in het Thaise Pattaya aan het wereldkampioenschap beachkorfbal. De Scorpions, waar hebben we die naam nog gehoord? We hebben het hier niet over de gekende Duitse hardrockband uit Hannover, maar wel over de nationale beachkorfbalploeg. De nationale keurgroep won afgelopen zomer de Europese manche van de World Cup en koesteren bovendien het plan om zich rechtstreeks te plaatsen voor de Wereldspelen van volgend jaar in het Chinese Chengdu waar beachkorfbal voor de eerste keer op het programma zal staan. Deze beachversie van het korfbal wordt gespeeld in teams van vier personen, door twee vrouwen en twee mannen en in één vak met twee korven. Gezien de intensiteit van het spel duurt een wedstrijd slechts tweemaal zes minuten. België moet het in zijn poule opnemen tegen Hongarije, Hongkong, Japan, Singapore en China. Bondscoach Jelle De Laet selecteerde in zijn achtkoppige kern Pauline Ryckx en Robbe Catthoor, die beiden de kleuren verdedigen van korfbalclub Temse.

JUDO. Periode van de waarheid komt eraan voor Mina Libeer

Met het oog op de Olympische Spelen in Parijs is het de komende dagen moneytime voor Mina Libeer. De judoka van Judoschool Merelbeke maakte op het vorige EK in Montpellier haar comeback na een blessure en maakte nadien progressie. Stiekem hoopt ze minstens even goed te doen als twee jaar geleden in Sofia toen ze in haar categorie tot 57 kilogram EK-brons behaalde. Maar de Europese titelstrijd in Zagreb is in de eerste plaats belangrijk voor de nakende Spelen in Parijs. “Het EK is een gedroomde kans om punten te scoren in functie van de Spelen. De voorbereiding liep perfect, daar kan het niet aan liggen”, vat Koen Sleeckx, technisch directeur bij Judo Vlaanderen, de ambities samen. Aan het EK nemen met Ellen Salens (-48) en Vicky Verschaere (-78) nog twee Oost-Vlaamse judoka’s deel.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER