In de helft van de Nederlandse parochies praten gelovigen mee over de toekomst van de Katholieke Kerk

Nieuws
Wereldwijd zijn katholieken in gesprek over waar het naartoe moet met hun kerk. Hoe zit dat in Nederland? In sommige parochies heerst enthousiasme, in andere is het opvallend stil, blijkt uit een peiling van deze krant. ‘Als we niets doen, zal er binnenkort van een mooie parochie niets meer over zijn.’
Sanne Gerrits Sanne Gerrits
dinsdag 23 april 2024 om 11:25 aangepast 18:58
120 katholieken deden mee aan het synodale proces tijdens de landelijke dag van het initiatief 'luisterend op weg'. Ruim een derde van de ondervraagden van de ND-enquête heeft deelgenomen aan een synodaal gesprek in het kader van de tweede ronde.
120 katholieken deden mee aan het synodale proces tijdens de landelijke dag van het initiatief 'luisterend op weg'. Ruim een derde van de ondervraagden van de ND-enquête heeft deelgenomen aan een synodaal gesprek in het kader van de tweede ronde. beeld Luisterend op weg

Het was de afgelopen weken de tweede keer dat katholieken, in hun parochie of binnen andere kerkelijke kaders mochten meepraten over de toekomst van hun kerk. De eerste keer was twee jaar geleden bij aanvang van het ‘synodale proces’ van paus Franciscus. 

Hij wilde van onderop horen wat er leeft binnen de Katholieke Kerk. Afgelopen week moesten alle verslagen van deze gesprekken naar de betreffende bisdommen worden gestuurd. Een landelijke synthese ervan moet uiterlijk 15 mei naar Rome worden gezonden.

Een oproep onder lezers van de nieuwsbrief ND katholiek om ervaringen te delen leverde  177 antwoorden op, uit alle bisdommen van Nederland. Een kleine groep respondenten kwamen uit Vlaanderen en de Nederlandse Antillen. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
In de Vaticaanse perszaal vertelde de Limburgse priester Harry Quaedvlieg over zijn ervaringen tijdens de Internationale Ontmoeting van Pastoors die het Vaticaan drie dagen lang organiseerde in het kader van de lopende kerkvernieuwingssynode.

Paus roept op tot vernieuwing van het pastoorsambt. 'Nog verborgen schatten aan het licht laten komen'

Op uitnodiging van het Vaticaan spraken 250 pastoors uit 99 landen over hun ervaringen en uitdagingen. Namens Nederland nam de Limburgse priester Harry Quaedvlieg deel. ‘De paus heeft de wijsheid van een pastoor.’

Koning Willem-Alexander en koningin Maxima tijdens een bezoek aan de Friezenkerk in Rome.

'Mijn schild ende betrouwen' zingt de Nederlandse kerk in Rome elke zondag. 'Een gebed past in de kerk'

In veel Nederlandse kerken wordt rond Koningsdag en Bevrijdingsdag het Wilhelmus gezongen. De Friezenkerk in Rome gaat nog een stapje verder. Wekelijks zingen de bezoekers het zesde couplet.

Paus Franciscus groet vrouwelijke gedetineerden in Venetië die meewerken aan de door het Vaticaan geïnitieerde kunstexpositie 'With My Eyes' in hun vrouwengevangenis in het kader van de Biennale.

Rooms-Katholieke Kerk wil nieuw tijdperk in relatie met kunstenaars. 'De wereld heeft kunstenaars nodig'

In de relatie tussen kerk en kunst moeten nieuwe stappen gezet worden, daarvan getuigde paus Franciscus tijdens de Biënnale van Venetië. 'Kunstenaars bevinden zich in de wereld, maar zijn opgeroepen om er bovenuit te stijgen.'

Carlien Geelkerken: 'Bij gewijde ambtsdragers ging het qua inhoud vaak een spade dieper. Bij hen was het ook emotioneler. Het is hun werk, hun leven, hun levenskeuze.'

Van kerkpijn en angst naar nieuwe hoop. Dit deden de synodegesprekken met katholieke priesters en leken

Wat hebben de synodegesprekken in katholiek Nederland opgeleverd? Carlien Geelkerken was 25 keer gespreksleider. Ze hoorde veel ‘kerkpijn’ maar zag ook nieuwe hoop. ‘Wat begon als oud zeer, werd een vurig pleidooi.’

De glazen kist met glimmende reliekenhouder bevat een stukje van het lichaam van de heilige Bernadette en werd onder meer door de straten van Maastricht gedragen.

Reliekenverering: een geschiedenis van uitwassen, wildgroei en pogingen de zaak in de hand te houden

Een maand lang toerde een botje van de heilige Bernadette door Nederland. De verering van relieken is bijna net zo oud als het christendom zelf. Waar komt deze ’volksdevotie’ vandaan en hoe inspireert het gelovigen?

Rooms-katholieke priesters en misdienaars bereiden zich voor voor de eucharistieviering. 'Vrouwen hebben een eigen perspectief dat verrijkend is. Ga vissen aan de andere kant van de boot.'

Rol van vrouwen in Katholieke Kerk speerpunt in eerste synodeverslagen. 'Ongepast gedrag en vernedering'

Overal in katholiek Nederland zijn gesprekken gevoerd over de vernieuwing van de kerk. Drie landelijke organisaties publiceerden hun resultaten. De roep om een grotere rol van vrouwen krijgt overal prioriteit.