OM eist 22 jaar cel en tbs in hoger beroep zaak kruisboogschutter

Nieuws
Het Openbaar Ministerie eist in hoger beroep opnieuw 22 jaar cel en tbs met dwangverpleging tegen Kenzo K. (31) uit Almelo, die terechtstaat voor het doodsteken van twee vrouwen en twee moordpogingen met een kruisboog. "De slachtoffers hadden geen schijn van kans", zei de aanklaagster dinsdag bij het gerechtshof in Arnhem.
anp
dinsdag 23 april 2024 om 13:09 aangepast 14:53
Afbeelding
beeld anp

K. doodde op 17 september 2021 in Almelo zijn 70-jarige onderbuurvrouw en haar 52-jarige nicht met respectievelijk twaalf en twintig messteken. Daarna heeft hij vanaf zijn eigen balkon gericht met een kruisboog geschoten op een politieagent en een verpleegkundige.

De 33-jarige verpleegkundige wist ternauwernood via een balkon aan de M. Th. Steynstraat in Almelo te ontkomen. Hangend aan de reling belde ze met 112. De verpleegkundige viel van tweehoog en lag zwaargewond op de grond toen K. een pijl op haar afvuurde.

Dubbele doodslag

De rechtbank veroordeelde K. voor dubbele doodslag. Volgens de rechtbank was geen sprake van voorbedachte raad, omdat verdachte door zijn psychose niet in staat was na te denken over de gevolgen van zijn daden. Het OM is het daar niet mee eens. "Ook iemand die psychotisch is, kan planmatig te werk gaan", zei de aanklaagster. Het OM vindt dat er genoeg bewijzen zijn voor een dubbele moord en een dubbele poging tot moord op de verpleegkundige en de agent.

De kern van de zaak draait om de vraag in hoeverre K. onder invloed van waanbeelden was. Volgens het OM was K. onder invloed van lsd. De psychose heeft hij deels aan zichzelf te wijten door zijn drugsgebruik, redeneerde de advocaat-generaal.

Bij de rechtbank in Almelo eiste het OM eveneens een celstraf van 22 jaar en tbs met dwangverpleging, maar de rechtbank achtte hem volledig ontoerekeningsvatbaar en legde hem alleen de tbs-maatregel op. Gedragsdeskundigen van het Pieter Baan Centrum adviseren ook in hoger beroep de man volledig ontoerekeningsvatbaar te verklaren. Het OM vindt K. hooguit verminderd toerekeningsvatbaar.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Apple wint na kwartaalcijfers, banenrapport stuwt beurzen New York

Techbedrijf Apple heeft vrijdag aan beurswaarde gewonnen na goed ontvangen kwartaalresultaten. De omzetdaling als gevolg van mindere iPhone-verkopen was minder erg dan analisten hadden verwacht.

Afbeelding

Rechter verbiedt aangekondigde staking in busvervoer Twente

De rechter heeft de voor komende maandag aangekondigde staking in het busvervoer in de regio Twente verboden. Dat betekent dat de bussen in steden als Almelo, Enschede, Hengelo en Oldenzaal op 6 mei toch gewoon rijden.

Afbeelding

NAM wijst rekening extra kosten schadeafhandeling Groningen af

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) wil niet opdraaien voor extra kosten bij de afhandeling van aardbevingsschade in Groningen die voortvloeien uit een nieuwe aanpak van het kabinet.

Afbeelding

Hamas-delegatie zaterdag in Caïro voor gesprekken over bestand

Een Hamas-delegatie arriveert zaterdag in de Egyptische hoofdstad Caïro voor gesprekken over een staakt-het-vuren in Gaza. Dat meldt de Egyptische staatszender Al Qahera. Vrijdag is CIA-directeur William Burns al in Caïro aangekomen in verband met de gesprekken.

Afbeelding

Arrestaties in Canada in verband met moord sikh-leider Nijjar

De Canadese politie heeft arrestaties verricht in verband met de moord op de sikh-separatist Hardeep Singh Nijjar in de provincie British Columbia in juni vorig jaar. Dat zei een bron met directe kennis van de zaak tegen persbureau Reuters.

Afbeelding

Israël niet bij openingsceremonie Eurovisie Songfestival

De Israëlische delegatie is zondag niet bij de openingsceremonie van het Eurovisie Songfestival in het Zweedse Malmö. Reden is de herdenkingsdag voor de Holocaust in hun land, meldt de European Broadcasting Union (EBU).