Solange (82) lijkt van de aardbol verdwenen, en niemand had het door. Tot een alerte wijkagent onraad rook

Ze lijkt van de aardbol verdwenen. Niemand kan zelfs zeggen hoelang Solange Hennaert (82) al vermist is. Niemand, behalve haar zoon misschien. Frank P. (47) beweert dat zijn mama al twee jaar geleden hun appartement in Bredene verlaten heeft. Waarheen, zegt hij niet. Waarom hij nooit de alarmbel luidde, evenmin. Maar intussen bleef hij wel haar pensioen opstrijken.

Yves Barbieux, Cedric Lagast, Dominique Jauquet en Tim Lescrauwaet

Radeloos zijn ze, de speurders die het mysterie rond de verdwijning van Solange Hennaert proberen op te lossen. “Behalve dat ze heel haar leven in Bredene heeft doorgebracht, weten wij bijna niets van Solange”, zeggen de speurders. “Wie was ze, wie kende haar, had ze vrienden, wie heeft haar voor de laatste keer gezien en waar? De antwoorden op die vragen kunnen van essentieel belang zijn om de vrouw op het spoor te komen. Want op hulp van haar zoon moeten wij blijkbaar – nog – niet rekenen.”

De bal ging enkele maanden geleden dankzij een alerte wijkagent aan het rollen. Solange, die een appartement deelde met haar zoon Frank P. aan de Nukkerstraat in Bredene, moest een nieuwe identiteitskaart afhalen. De gemeentediensten stuurden meerdere oproepen, maar Solange daagde nooit op. Ten einde raad werd de wijkagent ingeschakeld. Hij belde aan bij Solange en Frank, maar kreeg de vrouw nooit te zien. Zoon Frank vond altijd wel een uitleg om de agent met een kluitje in het riet te sturen. En verder dan de ingang van het gebouw werd de politieman ook nooit binnengelaten.

© rr

Vaag verhaal over rusthuis

Maar de geruchtenmolen wekte argwaan bij de wijkagent. Toen ongeruste buren Frank vroegen hoe het met zijn mama was gesteld, die ze al een tijdje niet meer gezien hadden, antwoordde hij dat ze begon te dementeren. En dat hij uiteindelijk genoodzaakt was geweest om haar in een rusthuis te laten opnemen. De man hield zijn dochter hetzelfde verhaal voor. Hij vertrouwde er blijkbaar op dat, aangezien zijn dochter bij zijn ex woonde en nooit veel contact met haar oma had gehad, zij die ook niet zou opzoeken.

Het net begon zich echter stilaan rond Frank te sluiten. Hij bleef heel vaag over het rusthuis. Hij gaf nooit naam of adres op. “Wij hebben haar misschien al vier jaar niet meer gezien”, schatten buren. Nazicht leerde dat het pensioen van Solange nog altijd werd uitbetaald, maar geen enkel bedrag werd doorgestort naar een of andere instelling. Er was iets niet pluis. Het parket van West-Vlaanderen vorderde een onderzoeksrechter om de zaak uit te klaren. Donderdag werd het appartement van de vermiste Solange en haar zoon door de politie uitgekamd. De rioolput van het gebouw werd door de Civiele Bescherming leeggezogen, de garage achteraan het gebouw doorzocht. Maar van Solange geen spoor.

“Aan de deur gezet”

Zoon Frank werd meegepakt en op de rooster gelegd. Hij kwam op de proppen met een nieuwe uitleg. Midden 2017 had hij zijn moeder aan de deur gezet. Hij was het geruzie beu. Het geruzie waarover? Dat is onduidelijk. Heeft ze kleren meegenomen? Is ze te voet weg, kwam iemand haar ophalen? Geen of nauwelijks antwoord. Vast staat dat de vrouw haar bankkaart niet heeft meegenomen. Nergens heeft ze geld uit een automaat gehaald of aankopen verricht. Haar naam duikt ook nergens op voor het huren van een kamer of een ander onderkomen.

Ogenschijnlijk maakte Frank zich geen zorgen om zijn moeder. Hij heeft haar verdwijning zelfs nooit aangegeven. Misschien klopt zijn uitleg: als volwassene stond het Solange vrij om met de noorderzon te verdwijnen. Maar nooit nog van zich laten horen, dat vraagt toch enige voorbereiding. Was de bejaarde vrouw daartoe wel in staat?

Moord?

De speurders hebben Frank P. aangehouden op verdenking van gijzeling, informaticabedrog, bedrieglijke verberging en oplichting. Vermoed wordt dat Solange overleden is, en haar zoon verkoos dat overlijden voor iedereen verborgen te houden. Zo kon hij blijven genieten van het pensioen van zijn mama, een welgekomen extraatje bij de werkeloosheidsuitkering waar de gewezen bewakingsagent het mee moest stellen. Hamvraag is of Solange een natuurlijke dood is gestorven, of werd omgebracht. “Wij hebben voorlopig geen aanwijzingen om hem van moord te verdenken”, aldus het parket.

Voor de speurders is het terugvinden van Solange van cruciaal belang, welke optie ook de juiste is. “Wij willen haar profiel kunnen schetsen en daarom zijn getuigenissen essentieel. Zonder kunnen wij geen aanknopingspunt vinden om onze zoektocht aan op te hangen.”

Wie weet waar Solange Hennaert zich bevindt of haar gezien heeft, kan contact opnemen met de politie op het nummer 0800/30.30.0 of per mail op opsporingen@police.belgium.eu.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer