“Zijn begeestering voor de muziek was fenomenaal”

De bekende Mechelse muzikant en dirigent René Jonckeer is donderdag overleden. Hij was onder meer de oprichter van The Keyhole Conspiration Big Band en dirigent van de Koninklijke Harmonie van Muizen. Hij werd 70 jaar.

svds

René Jonckeer was veertig jaar lang dirigent van de Koninklijke Harmonie van Muizen en richtte onder meer Tough Talk en The Keyhole Conspiration Big Band op. Daarnaast was hij tijdens zijn carrière ook bezig met tal van andere projecten. Zo startte hij ook de Mechelse Jazzclub. “Ik werkte vanaf mijn veertiende samen met René”, zegt muzikant Frank Vaganée (52). “Hij heeft heel veel gedaan voor de Mechelse muzikanten en was enorm belangrijk voor de jazzscene.”

“Ik speelde in verschillende bezettingen samen met Jonckeer”, klinkt het. “Hij was mijn dirigent bij de harmonie in Muizen en we zaten samen in verschillende orkesten. Zo was hij ook erg belangrijk voor mijn carrière. Dankzij hem stond ik in 1985 op Jazz Middelheim, mijn eerste grote festival.”

“René was altijd heel erg gedreven”, aldus Vaganée. “Hij bezat eindeloos veel energie. Dat maakte dat je hem niet altijd kon volgen en het soms chaotisch leek. Maar hij kon met verschillende dingen tegelijk bezig zijn. Hij was koppig, maar op een goede manier. Hij ging vol voor zijn ideeën en overtuigingen. Die begeestering voor zijn passie, de muziek, was fenomenaal.”

René Jonckeer verloor op 70-jarige leeftijd de strijd tegen kanker. “Zijn overlijden komt erg hard aan. Hij was veel te jong”, zegt Vaganée.