© Tom Palmaers

Mooi weer is slecht nieuws voor allergielijders: 2019 nu al goed voor pollenrecord

Het uitzonderlijk mooie weer van de voorbije dagen betekent slecht nieuws voor allergielijders. De afgelopen dagen noteerde Sciensano, het Belgisch instituut voor gezondheid, bijzonder hoge stuifmeelconcentraties van de els en de hazelaar in de lucht. “We zitten nu al aan de hoogste stuifmeelconcentratie van de hazelaar sinds het begin van de metingen.”

Ruben STEEGEN

In Brussel zamelden de wetenschappers van Sciensano gisteren 628 stuifmeelkorrels per m³ in. “Dat is meer dan de hoogste piek die we vorig jaar hebben gemeten”, weet pollenexpert Marijke Hendrickx, diensthoofd mycologie en aerobiologie bij Sciensano. In Genk werden zelfs 2.000 stuifmeelkorrels per m³ gemeten, de hoogste waarde van alle vijf Belgische meetpunten. “Door de aanwezigheid van veel groen in de buurt van het meetpunt liggen de waarden voor boomstuifmeel in Genk altijd een pak hoger.” De els en de hazelaar zijn familie van de berk, de pollensoort waar de meeste Belgische allergielijders gevoelig voor zijn.

Twee recordjaren op rij

“Dit zachte, droge weer is ideaal voor de verspreiding van de pollen. De els en hazelaar staan volop in de bloei en het zachte windje helpt om het stuifmeel te verspreiden. Bovendien is het al lang droog, waardoor de korrels niet uit de lucht worden gewassen.”

Nadat in 2018 verschillende pollenrecords sneuvelden, lijkt 2019 op hetzelfde elan door te gaan. “De gecumuleerde hoeveelheid stuifmeel van de hazelaar ligt nu al ietsje hoger dan het vorige record, dat nauwelijks één jaar heeft standgehouden. Bovendien is de hazelaar nog lang niet uitgebloeid. De gecumuleerde waarde zal de komende weken ongetwijfeld nog stijgen.”

Klimaat

Vorig jaar werden in België historisch hoge stuifmeelconcentraties van de els, hazelaar, berk, beuk, plataan, eik en de dennenfamilie gemeten. “Dat we twee jaar op rij records noteren, is opvallend”, zegt Hendrickx. “Bomen volgen normaal gezien bloeicycli. Na een intens pollenjaar volgen meestal enkele rustigere seizoenen, maar daar lijkt dit keer geen sprake van. Dat is natuurlijk slecht nieuws voor allergiepatiënten. Die krijgen het voor het tweede jaar op rij hevig te verduren.”

Of we opnieuw vertrokken zijn voor een jaar vol pollenrecords, kan Hendrickx niet zeggen. “Veel hangt af van het weer. Als het net na de bloei regent, wordt het stuifmeel uit de lucht gewassen. Eigenlijk is het onmogelijk om voorspellingen te doen, maar we zien de laatste jaren wel een stijgende trend wat betreft stuifmeelkorrels in de lucht. De klimaatopwarming speelt daar zeker een rol in.”