Direct naar artikelinhoud
Schulden

Nieuwe crisis op komst? Amerikaanse banken verliezen 20 procent extra op creditcardleningen

Het aantal creditcards stijgt dit jaar naar verwachting naar 488 miljoen.Beeld thinkstock

Ondanks de economische groei hebben steeds meer Amerikanen moeite om hun creditcardschulden af te lossen. De vier grootste consumentenbanken zagen de verliezen hierop afgelopen jaar met maar liefst 20 procent oplopen.

De banken Citigroup, JPMorgan Chase, Bank of America en Wells Fargo moesten in 2017 voor in totaal 12,5 miljard dollar verlies nemen op hun creditcardleningen. Dat is een slordige 2 miljard dollar meer dan het jaar daarvoor, becijferde Financial Times maandag.

De toenemende betalingsproblemen komen op een merkwaardig moment. De Amerikaanse economie groeit al jaren uitbundig – de afgelopen kwartalen zelfs met meer dan 3 procent van het bbp. De werkloosheid bevindt zich met 4,1 procent op het laagste niveau in zeventien jaar. Op het eerste gezicht gaat het de Amerikanen daarmee beter dan ooit.

Het aantal creditcards stijgt dit jaar naar verwachting naar 488 miljoen

Dat steeds meer consumenten zich desondanks in de schulden steken, toont volgens critici dat veel middenklassegezinnen moeite hebben financieel de eindjes aan elkaar te knopen. Het risico bestaat dat zij, net als voor de crisis in 2008, het ene financiële gat gaan dichten met het andere. Creditcards zijn daarbij zeer populair. Hun aantal stijgt dit jaar naar verwachting naar 488 miljoen, en is daarmee goeddeels terug op het niveau van voor de crisis. Gemiddeld komt dit neer op anderhalve creditcard per Amerikaan. In de praktijk betekent dit dat menig volwassene over een portemonnee vol pasjes beschikt.

Wells Fargo wijt de betalingsproblemen aan de schade die orkanen afgelopen jaar aanrichtten in Texas en Florida

Geen reden tot paniek

Volgens de betrokken banken is er weinig aan de hand. Wells Fargo wijt de betalingsproblemen aan de schade die orkanen afgelopen jaar aanrichtten in Texas en Florida. De pijn voor de banken blijft vooralsnog dan ook beperkt. Tegenover de oplopende verliezen staan nog altijd zeer aantrekkelijke rendementen. Winkeliers betalen een vergoeding per transacties. Klanten die te laat zijn met aflossen, betalen bovendien een zeer hoge rente van boven de 10 procent.