De Melkerij maakte oorspronkelijk deel uit van een boerderij, maar de horecatraditie gaat ook al lang mee, zoals blijkt uit dit archiefbeeld.© Beeldbank Schoten

De Melkerij gehuisvest in eeuwenoude gebouwen

Brasschaat -

De Melkerij Peerdsbos is één erfgoedsite, waarvan de geschiedenis eeuwen teruggaat.

LEES OOK. Den hemel begint meer dan ooit in De Melkerij: traditiezaak in Peerdsbos neemt doorstart met vertrouwde gezichten

Uit dankbaarheid voor een wonderbaarlijke genezing, schonk een adellijke familie in 1420 het gebied dat nu het Peerdsbos is aan het Antwerpse Sint-Elisabethziekenhuis, de voorloper van het huidige OCMW. De zusters deden aan verpleging in gasthuizen, maar bekommerden zich ook om de armen van de stad.

De nonnetjes konden het graan, het vlees, de eieren en de vruchten die pachtboeren ontgonnen in het bos goed gebruiken. Ook de huidige Melkerij, die oorspronkelijk Bremdonckhoeve heette, stond mee in voor de voedselvoorziening van de zieke en hongerige Antwerpenaren.

1630

De huidige gebouwen van De Melkerij dateren van 1630. Tot 1920 bleef de boerderij in gebruik. Begin vorige eeuw reeds trokken de Antwerpenaars graag naar De Melkerij aan de rand van het mooie Peerdsbos. Ze kwamen te voet via de Bredabaan en later met de tram. Een verhaal waarvan de laatste bladzijde nog lang niet geschreven is.

De gebouwen zijn vandaag eigendom van de stedelijke vastgoedmaatschappij AG Vespa. De huidige concessionarissen Serge De Groof en Remco Ooms mogen tot minstens 2036 de uitbating doen. (jaa)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners