Als de woning is gerenoveerd, neemt de woonmaatschappij Wooonhaven de verhuring op zich.© WAS

Het Pandschap renoveert leegstaande woningen om sociaal te verhuren

Antwerpen -

Eigenaars van leegstaande woningen kunnen die laten renoveren door de sociale onderneming Het Pandschap. Deze woning zal dan aan een sociale tarief worden verhuurd via de woonmaatschappij Woonhaven. De eigenaar krijgt een maandelijkse huuropbrengst.

Sacha Van Wiele

“Een woning renoveren, kan een ingewikkelde en zeer intensieve opdracht zijn”, zegt Els van Doesburg (N-VA), Antwerps schepen van Wonen. “Niet iedereen heeft de tijd, moed of expertise om een grondige renovatie van een pand te doen. Op die manier eindigen te veel woningen in onze stad in slechte staat en uiteindelijk in leegstand. Als stad werken we samen met Het Pandschap, dat eigenaars ondersteunt door de coördinatie van de renovatiewerken volledig op zich te nemen. Vervolgens wordt de woning verhuurd door woonmaatschappij Woonhaven Antwerpen.”

Antwerps schepen Els van Doesburg.© Joris Herregods

Hendrik en Carine zijn eigenaar van een appartement in de Van Halmalestraat in Antwerpen en zij stapten in dit project. “Er was nood aan een aantal kleine herstellingen maar ook grotere werken zoals de plaatsing van een terrasdeur en bezettings- en schilderwerken”, zeggen Hendrik en Carine. “We wonen zelf niet in de buurt, dus kenden geen aannemers die de aanpassingen konden uitvoeren. Het Pandschap is op de hoogte van alle woonvoorwaarden en vereisten waar een appartement aan moet voldoen. Bovendien gebeuren de renovatiewerken met kwaliteitsvolle, duurzame en budgetvriendelijke bouwmaterialen.”

Renovatiepremie

Sven Claes van Het Pandschap zegt dat er daadwerkelijk nood aan is. “Zeker wanneer het gaat om een erfenis of wanneer een ouder naar een woonzorgcentrum verhuist en men niet goed weet wat te doen met de woning.”

Een medewerker van Het Pandschap bekijkt met eigenaars voor welke renovatiepremies ze in aanmerking komen. Door het pand nadien sociaal te verhuren, stijgen de renovatiepremies en kan tot vijftig procent van de kosten worden terugbetaald.

Na de renovatie verhuurt woonmaatschappij Woonhaven Antwerpen het pand. De eigenaar van het pand krijgt elke maand huurinkomsten, ook wanneer het pand niet wordt verhuurd. Daardoor kunnen gemaakte kosten met zekerheid worden gerecupereerd. (svw)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Els van Doesburg