Direct naar artikelinhoud

CDA gaat om: mogelijk toch ruimer kinderpardon

Coalitiepartijen CDA en D66 willen een soepeler asielregeling voor gezinnen met kinderen. Ook moet staatssecretaris Mark Harbers (asiel) nog eens kijken naar de zaken van vier- tot zevenhonderd kinderen die tot dusver niet in aanmerking kwamen voor het kinderpardon.

Staatssecretaris Mark Harbers.Beeld ANP

Er is een kinderpardonregeling, maar in de praktijk blijkt dat veel kinderen daar vanwege de strenge eisen (het zogeheten ‘meewerkcriterium’) geen aanspraak op kunnen maken. Dat moet minder strikt, vinden CDA en D66. ‘Het gaat erom schrijnende gevallen in de toekomst te voorkomen’, zegt D66-Tweede Kamerlid Maarten Groothuizen in het Algemeen Dagblad.

Het onderwerp ligt politiek gevoelig. In het regeerakkoord is afgesproken dat er geen ruimer kinderpardon komt. Dat was slikken voor de ChristenUnie. Die partij stond (en staat nog steeds) een meer coulante regeling voor. Ook D66 was al voorstander van een kinderpardon.

Voor het CDA betekent het nieuwe plan een draai. Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg spreekt in het AD van ‘een veranderd inzicht’. Ze wijst in de krant onder meer op een rapport van 38 hoogleraren, die stellen dat kinderen die al lang in Nederland zijn hersenschade kunnen oplopen door een dreigende uitzetting.

De ommezwaai van het CDA betekent dat er nu een kamermeerderheid voor een ruimere pardonregeling is, ook zonder steun van de VVD. Naar aanleiding van de zaak rond de Armeense tieners Lili en Howick, die met uitzetting bedreigd werden maar uiteindelijk toch in Nederland mogen blijven, liet staatssecretaris Harbers (VVD) nog weten voet bij stuk te houden.

‘Het staat ook iedereen vrij om vervolgens een oproep te doen aan de politiek om het kinderpardon te verruimen. Ik heb alleen redenen om te zeggen: ik vind het niet verstandig. Dat gaan we dus niet doen’, zei hij in een interview in de Volkskrant.

De VVD laat in een reactie op het nieuwe plan van CDA en D66 weten te verwachten dat haar coalitiepartners zich aan de bestaande afspraak houden. ‘Het staat iedereen vrij om na te denken. Wij gaan er vanuit dat de afspraken uit het regeerakkoord worden gerespecteerd', aldus VVD-Kamerlid Malik Azmani.

De ChristenUnie reageert bij monde van Kamerlid Joël Voordewind juist verheugd op de uitingen van D66 en CDA. De Partij van de Arbeid, ook voorstander van een ruimer kinderpardon, wil dat de Tweede Kamer zich meteen al komende week over de kwestie uitspreekt ‘zodat betrokkenen snel zekerheid krijgen', aldus partijleider Lodewijk Asscher op Twitter.

CDA zet coalitie verder op scherp met pleidooi voor ruimer kinderpardon

Het CDA voert de spanning in de regeringscoalitie verder op, door zich aan te sluiten bij de wens van D66 en ChristenUnie om het kinderpardon ruimer toe te passen. Dat is in strijd met het regeerakkoord.

‘Als Kinderombudsman kom ik op voor alle kinderen’

‘Wat ik niet snap, is dat je een kind wel na elf jaar op het vliegtuig kunt zetten en niet na een of twee jaar’, zegt kinderombudsman Margrite Kalverboer vandaag in een interview in de Volkskrant.

Meer asielkinderen verdwijnen uit de opvang om uitzetting te voorkomen

In een poging uitzetting naar het land van herkomst te voorkomen zijn vorig jaar 360 asielzoekers, onder wie 210 minderjarigen, uit de opvanglocaties voor gezinnen verdwenen. Dat is een toename van 20 procent ten opzichte van het jaar daarvoor.

Hoe een kerkdienst voor het Armeense gezin Tamrazyan wereldnieuws werd

Al bijna drie maanden is in het Haagse kerkhuis Bethel een dienst aan de gang, om de uitzetting van het Armeense gezin Tamrazyan te voorkomen.