© IMAGEGLOBE

Ook deze kleine partijen willen uw stem

Kijk zondag ook eens helemaal aan de rechterkant van uw stemformulier, of helemaal onderaan uw scherm op de stemcomputer. Daar staan ze: kleine partijen met soms maar één thema op de agenda. Maar door de kiesdrempel van 5% is de kans op een zetel bijna nihil.

Koen Baumers

Volt

Volt is de enige partij waarop je overal in Vlaanderen kan stemmen, want die diende als enige van de kleintjes een Europese lijst in. Volt noemt zichzelf een “pan-Europese, progressieve beweging”, met lijsten in acht Europese landen. “De nationale politiek lijkt vast te zitten in oude onderverdelingen van links versus rechts en liberaal versus conservatief, maar geeft geen antwoorden in een onzekere en snel veranderende wereld”, zegt de partij. Een sterker Europa dat de risico’s deelt en dat ervoor zorgt dat de voordelen tot bij iedereen geraken, dat is het doel. Volt komt ook op voor de Kamer in provincie Antwerpen.

DierAnimal

Aanwezig in alle Vlaamse provincies behalve Limburg, zij het met soms maar drie effectieve kandidaten op de lijst: de partij die Groen en Ecolo te braaf vindt in hun ecologische strijd. DierAnimal komt op voor dierenrechten, ook in Wallonië. Op de website poseren alle kandidaten met een dier op de foto. “Wij willen geen grotere kooien, wij willen lege kooien”, klinkt het. De partij pleit ervoor om alle slachthuizen te sluiten. “Een dier van het leven beroven, zou illegaal moeten zijn. Net zoals het doden van een mens.” Al benadrukt DierAnimal dat ze meer is dan een éénthemapartij, met ook pleidooien voor minder autoverkeer en tegen belasting op arbeid. In Nederland, waar de kiesdrempel lager is, is er een Partij voor de Dieren die vijf zetels haalt.

Democratisch-Solidair Appèl

D-SA, met lijsten in Antwerpen en Limburg, pleit voor hogere nettolonen voor verplegend personeel en bij uitbreiding voor iedereen die in ploegen werkt. Wie werkloos is en te weinig inspanningen doet om werk te vinden, verliest na 1,5 jaar zijn uitkering - tenzij hij zijn tijd voor 75% vult met opleidingstrajecten, vrijwilligerswerk of mantelzorg. En tegen 2025 moet er een verbod komen op fiscale amnestie. “Laat ons nog één keer een amnestieronde houden”, is de oproep. De opbrengst daarvan moet integraal naar de sociale zekerheid gaan.

PRO

PRO komt op in Vlaams-Brabant en Limburg en is een initiatief van ex-CD&V’er Joris Verspecht, gemeenteraadslid in Merchtem. Het is een verzameling van lokale burgerbewegingen, met als voornaamste agendapunt om de coalitiecultuur te doorbreken en een einde te maken aan het partijpolitieke theater. PRO werkte enkele stellingen uit en legde die voor aan de bevolking. Een online stem (via de elektronische identiteitskaart) bepaalt het standpunt dat de partij zal verdedigen.

De Coöperatie

De Coöperatie komt op in Oost-Vlaanderen voor de Vlaamse en federale verkiezingen. Ze noemt zichzelf “meer dan een partij”, een “politiek-maatschappelijke beweging” van socialisten, liberalen en onafhankelijken. Die kwamen in oktober al op voor de gemeenteraadsverkiezingen in Lede, in een front met sp.a en Groen.

De Coöperatie heeft naar eigen zeggen “een realistisch stemmenaantal voor ogen”. De ambitie is vooral om de komende jaren te tonen dat ze Lede goed besturen en bij de verkiezingen van 2024 een front te vormen met andere progressieve, gemeentelijke initiatieven.

Piratenpartij

De Piratenpartij is intussen een vertrouwde naam op de kieslijsten. Ze kwam in 2010 op in de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde en haalde daar 0,26% van de stemmen. In 2014 haalde ze 0,34%, met een uitschieter tot 1,28% in Gent. Dit keer komen ze alleen op in West-Vlaanderen en Antwerpen.

De partij maakt deel uit van een wereldwijde beweging van ‘Piraten’ die pleiten voor een “grondige update van ons democratisch systeem”. Ze staan voor de vrijheid van meningsuiting en zijn tegen de “oprukkende surveillance- en controlestaat”.

Genoeg voor iedereen

Genoeg voor iedereen is de kleinste partij die in Vlaanderen opkomt, met vijf mensen op de lijst voor het Vlaams Parlement in Antwerpen. Lijsttrekster is Ilse Houben, die in het dagelijkse leven tarotkaarten legt, energetische massages geeft en mediteert. Ze ontwikkelde zich spiritueel door te reizen met knuffelmoeder Amma en bracht ook drie cd’s uit met covers en eigen nummers.

Haar eerste programmapunt is een betere gezondheidszorg door aan dokters en verpleegkundigen ook de alternatieve geneeskunde aan te leren en die als evenwaardig te beschouwen. In de lagere scholen schrapt ze het puntensysteem; verkeersboetes worden afhankelijk van je inkomen. En iedereen krijgt een basisinkomen van 1.000 tot 1.500 euro. Haar laatste programmapunt: wereldvrede stimuleren.

En ook nog...

En we zijn nog niet rond. In Brussel, Antwerpen en Oost-Vlaanderen is er ook BE.ONE van Dyab Abou Jahjah, in Antwerpen de Burgerlijst en de Partij Vrede & Solidariteit, in Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant de Belgische unionisten van de BUB, in Brussel de burgerbeweging Agora, …

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER