LIVE VERKIEZINGEN. Tom Van Grieken: “Stem voor N-VA is verloren stem”

© REUTERS

Op 9 juni gaan we naar het stemhokje voor de federale, Vlaamse en Europese verkiezingen. Volg alle nieuws over de stembusslag hier!

Redactie
Jef Van Hoofstat
Michiel Thijs

Tom Van Grieken over de 'njet' die hij krijgt van N-VA: "De Wever negeert zijn eigen kiezers"

Op de laatste campagnemeeting van Vlaams Belang haalde voorzitter Van Grieken uit naar N-VA. Hij riep op om “strategisch” te stemmen, en wel voor Vlaams Belang. “Een stem voor N-VA is een verloren stem. Je krijgt er gratis PS en Vooruit bij.” 

De samenwerking die De Wever met PS over staatshervorming wil aangaan vergeleek hij zo: “Het is alsof ik voor de bescherming van mijn kinderen zou samenwerken met Marc Dutroux.” Ook het njet van De Wever over een regering met Vlaams Belang hekelde hij: “Hiermee negeert hij zijn eigen kiezers, die af willen van cordon sanitaire.”
Michiel Thijs

Jeholet (MR) tegen PVDA'er Boukili: "U bent niet verplicht om in België te blijven"

De minister-president van de Franse Gemeenschap, Pierre-Yves Jeholet (MR), heeft PVDA-Kamerlid Nabil Boukili er tijdens een televisiedebat op gewezen dat hij "niet verplicht is om in België te blijven als het hem niet aanstaat". PVDA-voorzitter Raoul Hedebouw heeft het over een "racistische uitspraak".

De sfeer was al gespannen voor het debat in Rendez-vous op RTL-TVI, toen Boukili uitlegde dat overheidspersoneel wat hem betreft religieuze symbolen mag dragen, zoals de hoofddoek. "Aan vrouwen zeggen wat ze wel of niet mogen dragen, dat is vergelijkbaar met wat er in Iran gebeurt", zei hij. "Kom ons hier in België geen lessen leren", antwoordde Jeholet daarop. "Er zijn regels, we respecteren die. Als het u niet aanstaat, bent u niet verplicht om in België te blijven." Boukili werd in Marokko geboren.

PVDA-voorzitter Raoul Hedebouw reageert gechoqueerd op de "racistische uitspraken" uitspraken van Jeholet. "De MR moet haar excuses aanbieden. Racisme heeft geen plaats in België." 

Ook PS-voorzitter Paul Magnette noemt de uitspraken van Jeholet "totaal onaanvaardbaar". Ecolo-covoorzitster Rajae Maouane spreekt van een "enorme racistische uitschuiver". "Belgische volksvertegenwoordigers van buitenlandse origine zijn wel degelijk Belgen. We zullen ons daar niet voor excuseren en er is geen sprake van dat we ons land, België, zullen verlaten."
Ulrike Teurelincx

Oorlogstaal van Tom Vandendriessche


In zijn toespraak op de Vlaams Belang-meeting voorspelt Tom Vandendriessche, Europees lijsttrekker, dat er “een revolte tegen de globalistische elite” aankomt in Europa. “Vlaanderen mag niet op het appel ontbreken.” 

Volgens Vandendriessche is “ons volk” steeds meer in de minderheid. “Dit is ons land, en we komen het terugnemen”, zei hij fors, waarop groot applaus volgde.

Ook Chris Janssens haalde uit naar N-VA. Hij vergeleek Zuhal Demir met iemand die worstelt met gender. “Soms ben je vanbinnen niet hetzelfde als vanbuiten. Dat geldt ook voor Zuhal Demir. Zij is een Groen-politica opgesloten in het lichaam van een N-VA-minister. Ze moet alleen nog uit de kast komen.”
Lien Lammens

Vlaams belang trapt haar slotmeeting van deze campagne af in Antwerpen 

Zo’n tweeduizend militanten hebben er met Vlaams Belang-vlaggen en Vlaamse leeuwen verzameld. Alle lijsttrekkers geven er toespraken, met een afsluitende speech door voorzitter Van Grieken straks. LEES MEER

Lien Lammens

Petra De Sutter: "Progressief blok is enige manier om sociaal afbraakbeleid te voorkomen" 

De vorming van een progressief blok, dat bestaat uit socialisten en groenen, is de enige manier om het sociaal afbraakbeleid te vermijden dat er mogelijk zit aan te komen nu uittredend premier Alexander De Croo namens Open VLD de hand uitsteekt naar N-VA. Dat heeft vicepremier Petra De Sutter van Groen zondag gezegd in De Zevende Dag.
De Croo stelde recent in een debat aan N-VA-voorzitter Bart De Wever voor om na de verkiezingen in Vlaanderen en Wallonië de centrumrechtse krachten te verenigen. Groen-kopstuk De Sutter is daarover teleurgesteld, zo zei ze zondag.
"Ik ben ontgoocheld dat jouw volgende droomcoalitie groenen en socialisten niet omvat", zei ze. "Ik vind het absoluut belangrijk dat we geen sociaal afbraakbeleid voeren, want dat zijn de recepten die nu op tafel liggen bij de N-VA en liberale partijen."
Tijdens het debat zat ook Conner Rousseau (Vooruit) aan tafel. "Ik kijk naar Conner, want de enige manier om (een sociaal afbraakbeleid, red.) te vermijden is een progressief blok met socialisten en groenen in de volgende regering. Anders wordt het een heruitgave van de Zweedse regering. (...) Dan hou ik mijn hart vast", zei De Sutter.
De Croo zei dat de Vivaldi-regering een goed sociaal beschermingsbeleid heeft kunnen voeren, maar dat het nu tijd is voor een andere coalitie. Wil hij wel met de socialisten in zee gaan? "Als we de werkloosheid kunnen beperken in de tijd, als we een stevig beleid van economische groei kunnen voeren... Waarom niet dan?"
Rousseau zelf was niet onder de indruk. "Jij bént Vivaldi, own it with pride", wierp hij de premier voor de voeten. "Nu laat je Vivaldi vallen om nog wat rechtse kiezers van N-VA binnen te halen. Niemand gelooft dat u nu plots een grote liaison gaat vormen met de N-VA."
 
Lien Lammens

Van Peteghem (CD&V) noemt idee van mini-kabinet “bespreekbaar”

 
Het voorstel van N-VA-voorzitter Bart De Wever om een mini-kabinet te vormen, noemt CD&V-vicepremier Vincent Van Peteghem “bespreekbaar”. Dat zei hij in De Zevende Dag. Daarmee is hij de eerste niet-N-VA’er die hier positief op reageert. Onder meer premier De Croo (Open VLD) noemde dat eerder een slecht idee.
Het concept van een mini-kabinet is om snel een beperkte federale regering te vormen die de begroting onder controle houdt. Parallel daarmee zouden partijen “in de diepte” over hervormingen onderhandelen, onder meer een staatshervorming, arbeidsmarkt en fiscale hervorming. “Elk voorstel dat tot grondige hervormingen leidt, is bespreekbaar”, aldus Van Peteghem. (pl)

Lien Lammens

Bart De Wever: "Franstaligen zetten nog voor verkiezingen deur open voor staatshervorming" 

"Het is de allereerste keer dat Franstalige partijen al vóór de verkiezingen de deur openzetten voor een hervorming van ons land." Dat zegt N-VA-voorzitter Bart De Wever na het pleidooi van zijn collega bij MR Georges-Louis Bouchez om de deelstaten meer te gaan responsabiliseren. "Hier zie je duidelijk dat de dingen aan het bewegen zijn", zei De Wever zondag in De Zevende Dag.
Bouchez heeft gezegd dat hij niet bij voorbaat de deur sluit voor gesprekken over een staatshervorming, zo klonk het woensdag in Terzake. De MR-voorzitter hamerde vooral op de financiële responsabilisering van de regio's. Zo is er volgens hem geen stimulans in het zuiden van het land om een streng activeringsbeleid te voeren zolang de werkloosheidsuitkeringen federaal worden betaald.
"Ik begrijp de voorzitter van N-VA niet. Hij wil wel praten met de PS, maar de PS wil geen responsabilisering", verwees Bouchez naar De Wever.
Die laatste zegt nu de uitgestoken hand van Bouchez aan te nemen. "Het is de allereerste keer dat Franstalige partijen al vóór de verkiezingen de deur openzetten voor een hervorming van ons land", reageerde De Wever. "Normaal is het tot de verkiezingen 'neen', 'nooit', 'non', 'jamais', zoals mijnheer Magnette nog altijd zit te roepen. Maar hier zie je duidelijk dat de dingen aan het bewegen zijn."
De Wever verwees ook naar Maxim Prévot van Les Engagés. "'On est demandeur', zegt hij. Ze kunnen ook niet anders, want Wallonië is failliet en door de zesde staatshervorming wordt het nog erger."
De Wever herhaalde dat hij premier van een minikabinet wil worden dat de begroting op orde zet en intussen een staatshervorming voorbereidt. "Het voordeel van die formule is dat ik mij niet richt op een bepaalde partner. Eender wie in de Waalse regering zit, is aan die tafel uitgenodigd om samen te werken."
Wel zei De Wever dat onderhandelingen makkelijker zullen gaan met andere partijen dan de PS.
 
Michael Temmerman

Geert Wilders komt dag voor verkiezingen naar Aalst

Nederlandse politicus en PVV-leider Geert Wilders komt naar Aalst op 8 juni. Dat bevestigt de lokale politie van Aalst en burgemeester Christoph D'Haese (N-VA). Wilders komt een dag voor de verkiezingen naar Aalst om er een bijeenkomst van Vlaams Belang bij te wonen.
"We nemen de nodige veiligheidsmaatregelen", klinkt het bij de lokale politie van Aalst. "We zullen zichtbaar en onzichtbaar aanwezig zijn."
"Het gaat om een gesloten bijeenkomst die op een niet-publieke locatie plaatsvindt", bevestigt Christophe D'Haese (N-VA), burgemeester van Aalst. "De aanvraag is lopende, maar ik zal zijn komst niet verbieden. Wij zijn een stad van vrije mensen en vrije meningsuiting. De organisatoren moeten zich wel aan de regels houden."
"We bereiden dit evenement voor zoals elke andere opdracht", zegt een woordvoerder van de lokale politie van Aalst. "We schenken geen speciale aandacht vanwege het profiel van de gast." Omdat het om een Nederlandse toppoliticus gaat, staat de stad Aalst in contact met de Nederlandse Inlichtingen- en Veiligheidsdienst.
Michiel Thijs

Paul Magnette waarschuwt voor alliantie tussen MR en N-VA: "Een tsunami van ellende als De Wever premier wordt"

De PS heeft zaterdag kiezers gewaarschuwd voor de terugkeer van een alliantie tussen de MR en de N-VA. "Er is duidelijk een as MR-N-VA", zei voorzitter Paul Magnette aan partijmilitanten die waren bijeengekomen in Luik. "Het alternatief, dat is de PS."

Voor de socialisten lijdt het geen twijfel: een alliantie tussen liberalen en nationalisten zal leiden tot grote besparingen in de gezondheidszorg en de ontmanteling van de sociale zekerheid. "We moeten een front van verzet vormen. De N-VA met haar bondgenoten van de MR verwachten maar één ding, besparen in de gezondheidszorg", zegt Magnette, die ongerust wordt bij het vooruitzicht dat Bart De Wever premier wordt. "Als hij premier wordt, wacht België een tsunami van ellende", zei hij in de woorden die N-VA-voorzitter zelf gebruikte in een interview. "Wij, socialisten, laten het niet gebeuren."

Een week voor de federale, regionale en Europese verkiezingen is de PS op zoek naar de stem van de 20 procent onbesliste kiezers, of zij die niet willen gaan stemmen. "De komende zeven dagen zullen cruciaal zijn."
Michiel Thijs

Van Der Straeten ontkent beschuldigingen van Demir

Terzake organiseerde vrijdagavond een klimaatdebat tussen Groen-covoorzitter Nadia Naji en N-VA-minister Zuhal Demir. Halfweg het debat haalde Demir een werkdocument uit 2021 tevoorschijn van het Internationaal Energieagentschap (IEA). Daarin stond een aanbeveling aan ons land om de nucleaire capaciteit na 2025 uit te breiden. Volgens Demir is die passage in de  definitieve versie verdwenen omdat “minister Van der Straeten dat eenzijdig en doelbewust heeft geschrapt”. “Ik vind dat not done”, aldus nog Demir.

Het kabinet van Van der Straeten bevestigt dat die passage is inderdaad aangepast. “Maar dat was een autonome beslissing van het Internationaal Energieagentschap”, laat haar woordvoerder weten. “Elke minister van Energie mocht aanbevelingen doen over de tekst, ook minister Demir trouwens. Het agentschap heeft beslist om in de finale tekst onze aanbeveling over te nemen.”

Daarmee is het al de tweede keer dat Van der Straeten beschuldigd wordt van geknoei met documenten. Eerder beweerde MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez dat zij samen met hoogspanningsnetbeheerder Elia een rapport over de kernuitstap had gemanipuleerd. Van der Straeten dreigde toen met een klacht wegens laster en eerroof tegen Bouchez. Haar kabinet laat weten dat een advocaat nog aan het onderzoeken is of er effectief een klacht komt.
Wim Verhaert

Vlaams Belang wil Europees Parlement afschaffen, maar pleit niet voor “Vlexit”

“We zijn consequent: de natiestaten zijn de bouwstenen van de Europese democratie”, zegt Tom Vandendriessche, lijsttrekker voor Vlaams Belang bij de Europese verkiezingen. Hij zegt dat vrijdagavond in het Europees Verkiezingsdebat op VRT Canvas. Zonder het Europees Parlement, zou nog de Europese Raad blijven bestaan, waarin de staats- en regeringsleiders van elke lidstaat zitten. “Er bestaat niet zoiets als een Europees burgerschap of een Europese democratie”, zegt Vandendriessche. Toch wil Vandendriessche niet dat Vlaanderen helemaal uit de Europese Unie stapt. “Wij pleiten niet voor een Vlexit. Wij zien Vlaanderen als lidstaat van de Europese Unie. Maar we willen niet nog een grotere Europese Unie, zoals met Turkije, Albanië en Georgië”.
Michiel Thijs

Demir valt Bouchez bij: "Van der Straeten heeft documenten over verlenging kerncentrales gemanipuleerd"

In Terzake gingen Groen-covoorzitter Nadia Naji en N-VA-kopstuk Zuhal Demir met elkaar in debat over (kern)energie. Demir haalde daarbij plots een document boven. Dat moest bewijzen dat minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) de verlenging van de kerncentrales niet correct afgehandeld zou hebben. "Ik vind dat meneer Bouchez wel een punt had toen die zei dat minister Van der Straeten de documenten wat gemanipuleerd heeft."

In een interview met De Standaard verklaarde Georges-Louis Bouchez (MR) onlangs dat er een onderzoekscommissie moet komen naar de manier waarop de verlenging van de kerncentrales is afgehandeld door de toenmalige CEO van Elia, Chris Peeters, en Van der Straeten (Groen). Hij beschuldigde haar ervan gelogen te hebben om toch maar te kunnen vasthouden aan de kernuitstap. Daarop diende Van der Straeten klacht in tegen Bouchez voor laster en eerroof.

"Experten van het Internationaal Energieagentschap hebben duidelijke aanbevelingen gedaan. Mevrouw Tinne Van der Straeten heeft die eenzijdig doelbewust geschrapt", aldus Demir met een documentje in de hand. "Die experten zeiden dat we ons in België moesten voorbereiden om onze nucleaire capaciteit te verlengen na 2025." Volgens Demir is die paragraaf geschrapt na contacten tussen het kabinet van Van der Straeten en het agentschap. "U ziet dat hier in de track changes", zei ze, nog altijd met het document in handen.

Naji ontkent. "Tinne heeft al meermaals vragen hierover beantwoord in het parlement. En over uw documentje, daar weet ik niets van." Terzake-presentator Pieterjan De Smedt beaamt dat het document "nu niet te controleren valt".
Michael Temmerman

Kort geding Volt België tegen VRT over deelname aan Europees verkiezingsdebat afgewezen

De VRT moet de lijsttrekker van de partij Volt België niet laten deelnemen aan het Europees lijsttrekkersdebat dat vrijdagavond plaatsvindt. Dat heeft de Nederlandstalige rechtbank van eerste aanleg Brussel in kort geding beslist, zo meldt de partij zelf op haar website en dat blijkt uit het vonnis van de rechtbank. Volgens de rechtbank kon de VRT de deelname van Volt België weigeren omdat de partij geen volledige lijst met effectieve kandidaten en opvolgers heeft, en bij de vorige Europese verkiezingen geen verkozene had behaald in België.
Michael Temmerman

Vakbonden en werkgevers zien heil in kilometerheffing in heel het land

De Belgische sociale partners roepen in de aanloop naar de federale en regionale verkiezingen op om de "zorgwekkende" mobiliteitssituatie in het land aan te pakken. Omdat de wegen verzadigd zijn, met alle economische gevolgen van dien, pleiten ze voor een resem elementen. Zo opperen vakbonden en werkgevers verenigd in de Groep van 10 een kilometerheffing voor wagens in heel het land.
De Groep van 10 schaarde zich vrijdag achter een gemeenschappelijke verklaring rond mobiliteit. "De mobiliteitssituatie in België is zorgwekkend. De vervoersassen zijn vaak verzadigd of zo goed als verzadigd en dat belemmert de toegang tot werk, de toegang van ondernemingen tot grondstoffen en de levering van goederen en diensten", luidt het.
Om die hinder aan te pakken, milieudoelstellingen te behalen en de levenskwaliteit en gezondheid van de burger te verbeteren, pleiten ze voor een performante infrastructuur - gefinancierd met investeringsprogamma's en een goede samenwerking tussen de privé en de publieke sector - en een aangepaste fiscaliteit. Dat moet een "interfederale aanpak" zijn voor "alle voertuigen op de weg". Daarbij kunnen de lasten bepaald worden in functie van wat de "collectieve kosten", denk aan luchtverontreiniging, files en infrastructuur, werkelijk bepaalt.
Michael Temmerman

"Merendeel verkiezingsprogramma's bedreigt de rechtstaat"

Het merendeel van de verkiezingsprogramma's van de zeven Vlaamse partijen (Vlaams Belang, Open VLD, PVDA, Vooruit, N-VA, Groen, CD&V) bevatten punten die een rechtstreekse bedreiging vormen voor onze rechtstaat. Dat meldt Advocaat.be, een initiatief van de Orde van Vlaamse Balies (OVB), vrijdag in een persbericht.

Om tot die conclusie te komen liet Advocaat.be de 677 programmapunten in de verkiezingsprogramma's analyseren door een groep experts, zonder dat die wisten welke partij welk punt had opgesteld. "Geen enkele partij biedt 100 procent garantie op de principes van onze rechtstaat."

Een overzicht:
(hieronder vinden jullie per partij drie percentages terug: het eerste slaat op het aantal voorstellen van de partij dat een bedreiging vormt voor de rechtstaat, het tweede op het aantal "mogelijke bedreigingen" en het derde op het aantal "versterkingen" of "beschermingen")
Vlaams Belang: 55,2% - 41,4% - 3,4%
  • Open VLD: 4,3% - 52,2% - 43,5%
  • PVDA: 14,3% - 21,4% - 64,3%
  • Vooruit: 3,4% - 13,8% - 82,8%
  • N-VA: 23,1% - 59% - 17,9%
  • Groen: 0% - 5,6% - 94,4%
  • CD&V: 5,3% - 28,9% - 65,8%
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen