Luister naar

Blaasontsteking anders aanpakken

Nieuws
In verpleeghuizen gaat de helft van alle voorgeschreven antibiotica naar patiënten met een blaasontsteking. Onderzoek toont aan dat bij ­ouderen met blaasontsteking een groep bacteriën samenwerkt.
Sophia Geuze Sophia Geuze • redacteur
zaterdag 23 september 2017 om 18:52
Marjon de Vos in het laboratorium.
Marjon de Vos in het laboratorium. wur

Wageningen

Bij jonge mensen veroorzaakt één bacterie blaasontsteking. Een antibioticakuur is meestal voldoende om ervan af te komen. Bij ouderen helpt antibiotica vaak niet. ‘Dat komt wellicht doordat verschillende bacteriën een ecosysteem vormen, net zoals een vos en een muis dat doen in een voedselketen’, zegt Marjon de Vos, onderzoeker erfelijkheidsleer bij ­Wageningen University & Research (WUR). ‘De bacteriën houden elkaar in stand. Door antibiotica te gebruiken, krijgt het systeem een duwtje, maar het valt niet om. De bacteriën beschermen elkaar. De urineweg­infectie komt terug op het niveau waarop die begon.’

vrouwenkwaal

Blaasontsteking wordt vaak gezien als een vrouwenkwaal. Een op de tien vrouwen krijgt er ook mee te maken. Op oudere leeftijd komt de kwaal steeds vaker ook bij mannen voor. In eenderde van de gevallen gaat het dan om mannen.

Bij het klimmen van de jaren neemt het aantal soorten bacteriën dat een rol speelt bij de infectie, toe. ‘Dat vraagt om een andere behandeling. Je zou mogelijk een nieuwe bacterie aan het ecosysteem kunnen toevoegen waardoor het instabiel wordt en beter kan worden aangepakt.’

computermodel

De onderzoekers bekeken de interacties tussen bacteriën uit ruim zeventig bacteriemonsters van oudere mensen met een ‘gemengde’ blaasinfectie. In het laboratorium werden dagelijks metingen gedaan bij 3600 kleine bacterieculturen. ‘Die bestonden uit drie, vier of vijf verschillende bacteriën.’ De Vos volgde de groei en wat er gebeurde als er antibiotica werden toegediend. Op basis van haar metingen maakten de Oostenrijkse en Duitse wetenschappers een computermodel dat berekent hoe stabiel gemengde infecties zijn en hoe ze zich ontwikkelen.

De Vos: ‘Onze resultaten laten zien dat je gemengde infecties van de blaas mogelijk niet als een standaard blaasontsteking zou moeten benaderen. Dat begint al bij de diagnose. Per bacteriesoort kan het aantal ­bacteriën misschien te laag zijn om formeel van een blaasontsteking te kunnen spreken. Maar juist het samenspel tussen de soorten bacteriën zou ervoor kunnen zorgen dat sommige soorten toch tot grotere aantallen kunnen uitgroeien. En omdat de bacteriën elkaar kunnen beschermen tegen antibiotica, kan het mogelijk een behandeling bemoeilijken. Omdat dit onderzoek in het laboratorium is uitgevoerd zou het goed zijn om te onderzoeken of dit ook zo is bij patiënten.’

De Vos hoopt dat de bevindingen uit haar onderzoek zullen helpen bij het nog beter diagnosticeren en effectiever behandelen van blaasontstekingen. <

blaasontsteking

Een urineweginfectie is een van de meest voorkomende infecties bij mensen. Van de duizend patiënten die naar de huisarts gaan, hebben er veertig tot zestig last van een blaasontsteking. Bij een urinewegontsteking is het slijmvlies aan de binnenkant van de urineweg ontstoken. De urineweg bestaat uit urineleiders, blaas en urinebuis. De ontsteking wordt bijna altijd veroorzaakt door bacteriën. Een lage weerstand vergroot de kans op een blaasontsteking. Vrouwen met een baarmoederverzakking, mannen met een prostaatvergroting of met diabetes hebben een verhoogde kans op een blaasontsteking.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Lintjesregen in Vianen. Burgers ontvingen daar uit handen van burgemeester Sjors Fröhlich een koninklijke onderscheiding.

Van dominees tot pleegouders; van 29 tot 98. Ruim drieduizend mensen kregen een lintje, vooral mannen

TV-presentator Yvon Jaspers en sopraan Tania Kross. Maar ook: organist Jaap den Hertog en voedselbank-vrijwilliger Tetsje Feenstra. Duizenden Nederlanders kregen vrijdag een lintje; ook ND-lezers werden verrast.

Tijdens haar werkbezoek aan Emmen in 1958 ontvangt koningin Juliana een blikken trommel met raathoning van de tachtigjarige imker J. Jeuring.

Dankzij een voorvader van Willem-Alexander ligt Ter Apel niet in Drenthe. Dat vonden de Drenten niet fijn

De Oranjes hebben op vele wijzen hun stempel op Drenthe gedrukt. Zonder Willem I had Ter Apel bij Drenthe behoord, inclusief het opvangcentrum voor asielzoekers.

De Q-koorts is aangetroffen op een boerderij met melkschapen.

Q-koorts in Gelderland: hoe groot is het risico voor de mens? Vier vragen

Voor het eerst sinds 2016 is in Nederland Q-koorts aangetroffen bij Nederlandse melkgeiten en melkschapen. De bacterie besmette in het verleden duizenden Nederlanders, van wie een deel jaren later nog worstelt met de medische nasleep.

Leerlingen van een vmbo-school worden getoetst bij het landelijk praktijkexamen mobiliteit en transport.

Praktijkonderwijs en vmbo kampen met forse daling leerlingenaantallen, doorstroomtoets lijkt oorzaak

Er zijn sterke aanwijzingen dat de nieuwe doorstroomtoets in groep 8, die de kansengelijkheid in het onderwijs moet bevorderen, leidt tot een forse daling van het aantal leerlingen dat naar het praktijkonderwijs of het vmbo gaat.

Marielle Paul: liefst vaste docenten.

Externe docent bijna twee keer zo duur

Den Haag

Als de gemeente de hele buurt erbij betrekt, en eerlijk communiceert over de knelpunten, komt nieuwbouw sneller op gang.

Zo krijgen gemeenten nieuwbouw sneller van de grond. 'Betrek niet alleen directe buren erbij'

Woningzoekers moeten door bezwaren van mondige burgers langer wachten op een huis. Hoe kan een gemeente nieuwbouw sneller op de rit krijgen? Vier tips van experts.