Direct naar artikelinhoud

Het weer: vandaag gladheid en bewolking, einde van de week zonnig

De komende dagen bouwt zich een stevig hogedrukgebied op boven Scandinavië, waardoor er geleidelijk koudere en drogere lucht naar Nederland wordt gevoerd.

Op donderdag en vrijdag is het tamelijk zonnig en droog, wel waait een matige wind uit oostelijke richting, kracht 3 tot 4.Beeld anp

Dinsdag begint de dag in een flink deel van het land met wolkenvelden; in Groningen en Drenthe komen waarschijnlijk al opklaringen voor. Vroeg in de ochtend kan het plaatselijk glad zijn door bevriezing. Na zonsopkomst verdwijnt de gladheid snel en vervolgens gaat de zon in de loop van de dag op steeds meer plaatsen schijnen. Bij een matige noordoostenwind, kracht 3 of 4, stijgt de temperatuur naar 6 of 7 graden.

Vannacht gaat het in het binnenland licht vriezen, met minima van -2 tot -5 graden.

Woensdag is de wind iets minder sterk, maar tegelijkertijd is het met 4 tot 6 graden ook iets kouder.

Op donderdag en vrijdag is het tamelijk zonnig en droog, wel waait een matige wind uit oostelijke richting, kracht 3 tot 4. De maximumtemperatuur wordt 5 graden, maar door de gure oostenwind ligt de gevoelstemperatuur onder het vriespunt.

In het weekend lijkt het ook koud te blijven, met 's nachts lichte of matige vorst en overdag 3 tot 5 graden boven nul. Op ondiep water kan zo langzaam een ijslaagje ontstaan van enkele centimeters; met wat geluk wordt het ijs dik genoeg om zondag her en der te schaatsen.